НОВИНИ

ЕС няма да наказва британците за Брекзит

Главният преговарящ от страна на Европейската комисия Мишел Барние заяви, че Европа няма да наказва британците, нито ще иска такса за излизането на Лондон от Европейския съюз. Комисията иска доживотни права за европейските граждани на Острова. В Брюксел той представи допълнителни подробности за воденето на преговорите с Великобритания, след като в събота лидерите на 27-те държави от ЕС очертаха политическата рамка на процеса. Още подробности от кореспондента на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:30, 03.05.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Мишел Барние беше категоричен, че очаква трудни преговори. Той за пореден път потвърди ангажимента, който и Лондон, и Брюксел поеха и допълни, че Евросъюзът ще защитава всички европейци във Великобритания и ще настоява те да запазят правата си такива, каквито са били досега. Тези хора трябва да могат да продължат до края на живота си да живеят така, както са живели до сега, каза още Барние.

Мишел Барние: Тези преговори ще бъдат необичайни, те са повод за безпокойство на много граждани и много организации. Затова всичко да премине при пълна прозрачност. Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз доведе до много несигурност през последните 10 месеца, трябва да премахнем тази несигурност. Крайно време е да започнем преговорите. Часовникът тиктака, времето ни притиска.

Мишел Барние не коментира т.нар. "сметка по развода" - или колко точно ще струва излизането на Великобритания от обединението, но разкритикува твърденията, че плащането ѝ има за цел да накаже Лондон. Той обясни, че финансовите задължения на страната към Евросъюза няма да приключат през 2019 г.. Те ще продължат и след това заради ангажименти, поети и от Лондон по програми на Евросъюза, свързани с Турция и Украйна, например.

Според последните изчисления на финансовите анализатори на "Файнейшъл Таймс" разводът между Брюксел и Лондон може да струва на британците 100 милиарда евро. Досега се смяташе, че Великобритания ще трябва да плати около 60 милиарда евро при напускането на голямото европейско семейство. Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис коментира, че Лондон все още не получил "сметката" си от Брюксел.

Дейвид Дейвис: 50, 60, 100 милиона евро... Всъщност ние все още не разполагаме с официални цифри. Все още нямаме никакви индикации за тях. Това, което казахме е, че ще изпълним международните си задължения и ще започнем преговорите с намерението да защитим интересите и на двете страни - нашите и на ЕС.

Мишел Барние призова и за бързо начало на преговорния процес, защото времето за уреждането на комплексния казус е твърде малко, и допълни, че предсрочните избори на Острова, планирани за 8 юни няма да повлияят на подхода на Брюксел към Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павлова: За тримесечен кратък мандат успяхме да извършим много дейности
Павлова: За тримесечен кратък мандат успяхме да извършим много дейности
Обезвредиха 3 стари авиационни бомби, открити в район Тракия в Пловдив
Обезвредиха 3 стари авиационни бомби, открити в район "Тракия" в Пловдив