НОВИНИ

Европарламентът гласува да намали с 40% вредните емисии до 2030 г.

Европейскят парламент гласува предложение въглеродните емисии от нови автомобили да намалеят с 40% до 2030 г. и да се ускори навлизането на пазара на електрически автомобили и автомобили с ниски емисии.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:04, 03.10.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Първоначалното предложение на Еврокомисията беше намаляване на вредните емисии от новите коли и микробуси с 30% до 2030 г. Парламентът обаче реши днес, че те трябва да намалеят с 40 на сто.

Транспортът е единственият голям сектор в ЕС, в който емисиите на парникови газове все още се увеличават. Затова според евродепутатите трябва бързо да се върви към производството на автомобили с ниски и нулеви емисии.


Карима Дели, докладчик Група на зелените в ЕП: Нека бъдем по-амбициозни, отколкото Европейската комисия предлага. Има изследвания, които ясно показват, че трябва да вземем решителни мерки. С по-голяма амбиция ще стимулираме иновациите и инвестициите в Европейския съюз.
;

Предложението на ЕП предвижда производителите, чиито въглеродни емисии превишават целите, да плащат такси към общия бюджет на Евросъюза. Парите ще бъдат използвани за преквалификация на работещите в автомобилния сектор, които ще бъдат засегнати от промените и вероятно ще загубят работните си места. Предвижда се до 2023 година да работи и нов план за изпитване на емисиите в реални условия. Евродепутатите също призовават за подкрепата за европейските производители на акумулаторни батерии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин: Скрипал е предател и отрепка
Путин: Скрипал е предател и отрепка
ЕП призова Румъния да зачита независимостта на съдебната власт
ЕП призова Румъния да зачита независимостта на съдебната власт