НОВИНИ

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария

Европейската комисия започна днес наказателна процедура срещу Унгария заради промените в Закона за висшето образование, които могат да доведат до затварянето на основания от Сорос Централноевропейски университет в Будапеща. На дебат в Европейския парламент, на който присъства и самият премиер на Унгария Виктор Орбан, заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди страната, че срещу нея може да бъдат предприети още три наказателни процедури

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:54, 26.04.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Политиката на правителството на Орбан от последните години стана повод за разгорещени дебати в Европейския парламент денс. Франс Тимерманс защити решението на Европейската комисия за наказателна процедура.

Франс Тимерманс, зам. председател на ЕК: "Приетият неотдавна закон за висшето образование в Унгария за мнозина е опит да се закрие Централноевропейския университет, който според мен е перла в короната на Европа. Европа, която е свободна и изпълнена с надежда. Анализите на Комисията потвърждават несъвместимостта на закона с правото на свободен вътрешен пазар и с основните човешки права. Затова днес решихме да изпратим официално предупреждение до унгарските власти, че започваме процедура за нарушаване на европейското законодателство. Очакваме реакции от унгарските власти до един месец."

Пред евродепутатите Орбан заяви, че ЕС се опитва да сложи усмирителна риза на Унгария.

Виктор Орбан, премиер на Унгария: "Днешният дебат е разговор между нас и вас. Но в него участва и един американски спекулант. Той разруши живота на милиони европейци чрез своите спекулации. Сорос е открит враг на еврото, но въпреки всичко това, все още се добре дошъл на най-високо ниво в Европа."

Освен закона за висшето образование Орбан беше критикуван и заради отказа му да приема бежанци и заради анкетата "Спрете Брюксел", в която той пита унгарците какво мислят за ЕС. От Европейската народна партия, към която принадлежи и Орбан, го обвиниха, че чрез анкетата създава нагласи против Европа, а социалистите приканиха ЕНП да изключат партият Фидес от редовете си. Британският евродепутат Найджъл Фарадж предложи на Унгария също като Великобритания да напусне ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избраха най-силен студент в Русенския университет
Избраха най-силен студент в Русенския университет
Репетиция на вертолети
Репетиция на вертолети