НОВИНИ

Европейският бюджет за кохезионна политика и българският дял

Европейската комисия наблюдава стриктно как България усвоява средствата по оперативни програми „Наука и образование“ и „Околна среда“, защото там има проблеми. Това стана ясно от думите на еврокомисаря за регионална политика Корина Крецу по време на тазгодишната "Седмица на регионите и градовете". По думите ѝ забавяне има и по Дунавската стратегия, но като цяло усвояването на средства в страната е над средното за Европейския съюз.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:29, 13.10.2018
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Корина Крецу заяви, че откакто тя е еврокомисар за регионалната политика на Европейския съюз България и Румъния получават между 10 и 20% повече средства, защото като най-уязвими имат нужда от повече солидарност.

Корина Крецу - еврокомисар за регионалната политика: За настоящия бюджетен период 2014 - 2020 България получава 9 милиарда 9 милиона евро по Европейските структурни и инвестиционни фондове, а за кохезионна политика над 7 милиарда 6 милиона евро.

Част от тези средства все още не са усвоени, въпреки че краят на отчетния период е близо. Според Крецу до 2023 година 4 000 фирми в България трябва да получат финансиране и още 3 000 малки и средни предприятия да имат по-лесен достъп до фондовете. Предвижда се на пазара да се появят още 300 нови фирми, а 1 500 училища да получат финансова помощ. В плана влизат още 200 километра нови жп линии и 70 километра магистрали.

;
Корина Крецу - еврокомисар за региналната политика: Почти 80% от публични инвестиции в България са с европейски пари.

Вече тече и дебат за следващия бюджет за периода 2021 - 2027 година. Още през май Европейският регионален комитет предложи този път да се отделят със 7% по-малко средства за Кохезионния фонд, чиято цел е изглаждане на икономическите различия между страните. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обясни защо.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Или не включваме нови политики в бюджета, или разпределяме между всички нужди. И затова трябва да направим малко съкращения в името на новите политики.

За България обаче подходът е друг.

Корина Крецу - еврокомисар за региналната политика: България е една от най-бедните държави в Европейския съюз. Заради относително ниския ѝ просперитет, ние решихме да увеличим дялът на страната, за да сме по-солидарни.
;

Така страната ни ще получи с 8% повече в сравнение с предишния програмен период. Това означава, че за нас са предвидени 8,9 млрд. евро. Общо за кохезионна политика се предлагат 373 милиарда евро.

Корина Крецу - еврокомисар за регионалната политика: Аз наистина смятам, че това е справедлив, балансиран и амбициозен бюджет.

Според българската делегация в Европейския комитет на регионите подходът към нас е правилен.

Таня Христова - председател на българската делегация в Европейския комитет на регионите: Това означава повече пари за малките и средни предприятия, повече пари за наука, изключително важен е акцентът за образование и той трябва да бъде продължен.
;

Ако не се приеме новия бюджет навреме, 100 000 проекта в цяла Европа ще са застрашени от забавяне, предупреди еврокомисор Крецу. А дали по-големите суми за страни като България, Румъния и Гърция ще бъдат одобрени зависи и от останалите членки на Общността.

Карл-Хайнц Ламберц- председател на Европейския комитет на регионите: Като на всеки добър футболен мач победата става ясна накрая. Затова трябва да останем много бдителни, защото никой не знае какъв ще е крайният вариант на бюджета за следващия програмен период.

Крайният срок, който Европейската комисия поставя, е май 2019.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според Цветанов България е жертва на хибридна война заради убийството в Русе
Според Цветанов България е жертва на хибридна война заради убийството в Русе
Над 1500 души са си купили стаж за пенсия през 2018 г.
Над 1500 души са си купили стаж за пенсия през 2018 г.