НОВИНИ

ЕС създаде първия си военен команден център

Той ще заработи в Брюксел още тази пролет и ще поеме ръководството на някои задгранични мисии с мандат, който не включва участие в преки бойни действия. Това стана ясно след днешно заседание на външните и военните министри от Общността.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:40, 06.03.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Начало на по-голяма отговорност на Евросъюза за осигуряване на собствената му отбрана - така бе определен новия команден център в Брюксел, в който ще работят около 30 души. Под шапката му попадат около 600 военни, които участват в три задгранични мисии за обучение в Мали, Сомалия и Централноафриканската република. Те са под ръководството на финландския генерал Еза Пулкинен, генерален директор на Военния секретариат на Евросъюза. Замяната на думата "командващ" с "директор" в длъжността отразява част от съпротивата на някои страни срещу създаване на Европейска армия.

Федерика Могерини, Върховен представител на ЕС по външната политика: "Не става дума за европейска армия, наясно съм, че такова определение обикаля в публичното пространство. Това е по-скоро по-ефективен начин да вършим работата си във военната област."

Трите военни мисии на Евросъюза с мандат за бойни действия остават под командването на щабове в държавите - членки. Това са операциите "София" срещу трафика на хора в Средиземно море, "Аталанта" срещу пиратите край Африканския рог и "Алтеа" в Босна и Херцеговина.

Засилената европейска интеграция в отбраната придоби актуалност след руската анексия на Крим, терористичните заплахи и позицията на новия американски президент Тръмп за по-големи военни разходи на европейските съюзници в НАТО. Великобритания открай време е срещу генерален щаб на Евросъюза, но след Брекзит Германия и Франция отново поставиха въпроса. Страни като Полша се опасяват, че по-тясно евросътрудничество по отбраната ще отслаби ролята на НАТО на Стария континент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Найден Зеленогорски, Реформаторски блок - Глас народен
Избори 2017: Найден Зеленогорски, "Реформаторски блок - Глас народен"
Избори 2017: Велислава Кръстева, ДПС и  Тома Биков, ГЕРБ
Избори 2017: Велислава Кръстева, ДПС и Тома Биков, ГЕРБ