НОВИНИ

ФАРК се извиниха за актовете на насилие в Колумбия за последните 50 години

Марксистката бунтовническа групировка ФАРК се извини за отвличанията на невинни хора и за другите актове на насилие, извършени от техни членове в Колумбия през 50-годишната им борба с официалните власти в страната. Правителството и бунтовниците са пред сключване на историческо мирно споразумение на 26-ти септември.

Георги Петров
от Георги Петров
07:43, 13.09.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Революционните въоръжени сили на Колумбия или ФАРК публикуваха видеоклип с официално извинение към целия колумбийски народ.

Иван Маркес, командир на ФАРК: "Искаме да признаем, с чувство на хуманност и опрощение, че по време на конфликта ФАРК причини голяма болка с отвличането на хора с икономически причини. Днес ние потвърждаваме ангажимента си да не повтаряме подобни практики и надеждата си, че тази война е в края си."

Броят на отвлечените от ФАРК между 1970 и 2010-а година надвишава 27 хиляди. Жертвите на дългогодишния конфликт между бунтовническата групировка и властите са повече от 220 хиляди. Организацията е натрупала финансовите си активи именно посредством отвличания, изнудване и търговия с наркотици.

Междувременно президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос обяви, че специален правителствен екип ще съблюдава прилагането на мерките, приети с примирието между правителството и ФАРК. Държавният глава изтъкна като най-важна стъпка поетапното разоръжаване и на двете страни. Мирното споразумение ще се подпише в края на месеца в кубинската столица Хавана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски бомбардировачи над Корейския полуостров
Американски бомбардировачи над Корейския полуостров
Огромният пожар на остров Тасос все още не е потушен напълно
Огромният пожар на остров Тасос все още не е потушен напълно