НОВИНИ

Франция с нови мерки, за да спре протестите срещу цените на горивата

Френското правителство прави опит да намали недоволството от покачването на цените на горивата. За събота е предвиден голям протест на движението на така наречените "жълти жилетки". Премиерът Едуар Филип обяви нови мерки, за да смекчи удара върху покупателната способност на по-бедните домакинства.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:58, 14.11.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

"Риск от замърсяване, намалете скоростта " - този надпис е част от опазването на въздуха във Франция, където недоволството от цените на бензина и дизела ескалира, а правителството се опитва да го уталожи и да постигне целта си за по-чиста природа.

Предвидените помощите за по-бедните са 500 милиона евро. Те включват супер бонус до 4000 евро за хората със скромни доходи, които искат да си купят нов или стар автомобил, щадящ околната среда. Мярката влиза в сила от 1 януари 2019 г. и беше част от предизборната програма на президента Еманюел Макрон. Бонуси ще получат и французите, които се откажат от нафтовите си печки.

Протестите са срещу покачването на цените на дизела с 6.5 евроцента за литър и на бензина с 2.9 евроцента от януари догодина.

Едуар Филип, министър-председател на Франция: Смятаме и мисля, че нашите сънародници ще го разберат, че е непопулярно,но все пак оправдано да кажем, че утре данъците трябва да тежат повече на замърсяването, отколкото на работещите.

Дясноцентристкото обединение в парламента смята, че хората в по-слабо населените райони ще са ощетени.

Жан-Кристоф Лагард, "Съюз на демократите и независимите": Много французи се чувстват в капан.Те не знаят как да отидат на работа,когато са далеч от голям град,когато са в предградие или земеделски район.Как да се справят, когато нямат достъп до обществен транспорт и други инфраструктури,които замърсяват по-малко.

Движението на така наречените "жълти жилетки" се появи през последните седмици именно с повишаването на цените на горивата. То се определя като аполитично и гражданско. Президентът ги нарича "хората, които искат да блокират всичко".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Лъвчетата" отмъкнаха точка срещу Румъния в добавеното време
"Лъвчетата" отмъкнаха точка срещу Румъния в добавеното време
БСП внесе за втори път искане за независима проверка на магистралите
БСП внесе за втори път искане за независима проверка на магистралите