НОВИНИ

Французин планирал 15 атаки по време на Евро 2016

Службата за безопасност на Украйна обяви, че е разбила групировка, подготвяща терористични актове по време на Европейското по футбол във Франция.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова Емилия Запартова
16:22, 06.06.2016
Чете се за: 01:51 мин.
По света

В хода на проведената спецоперация е задържан един от членовете на терористичната група - гражданин на Франция. Френските медии го идентифицират като 25-годишния Грегоар Муто - земеделски работник от Лотарингия в Източна Франция. Няма криминално минало.

Украинската служба за сигурност разпространи видео, което показва драматичния арест, извършен в края на май на границата между Полша и Украйна недалеч от град Ягодин. На записът се вижда как мъжът складира оръжия, заснет е и втори човек, който оказва съпротива на спецчастите.

Украинските служби не идентифицират задържания французин, на видеото има негова снимка с оръжие в ръка. Шефът на украинското разузнаване съобщи, че мъжът е планирал 15 атаки във Франция и е бил ръководен от ултранационалистически възгледи.

Василий Грицак - шеф на Службата за безопасност на Украйна: Мишените са били, въпреки че звучи странно, - джамия, синагога, френски данъчен офис, патрулен пункт на магистрала, обществени учреждения, свързани с първенството по футбол.

При ареста са иззети автомати, над 5 000 броя боеприпаси, 2 противотанкови гранатомета и муниции за тях, 125 килограма експлозив, 100 детонатора, качулки и други. За първи път задържаният французин попада в полезрението на службите през декември миналата година.

Василий Грицак: През декември 2015 - установихме, че френски гражданин е пристигнал в Украйна, представяйки се за доброволец. Започва да установява контакти с членове на въоръжените сили на изток и обещава да достави хуманитарна помощ, оборудване и други. Но в хода на комуникацията показва интерес към закупуване на оръжия, експлозиви и други средства за унищожение.

Срещу французина са повдигнати обвинения в контрабанда, терористична дейност и незаконно придобиване на оръжие. В края на май е обискиран дома на заподозреният терорист във френското село Нан льо Пти и според съобщения в местните медии са открити експлозиви, качулки и тениски на крайнодясна групировка.



;
Мерките за сигурност в Париж по време на Евро 2016

10 000 полицаи ще се грижат за сигурността в парижката агломерация по време на европейското по футбол. Към тях се присъединяват жандармерия, пожарникари, частни охранители и стотици доброволци.

Мишел Кадо, шеф на полицията в Париж: Готови сме толкова, колкото трябва да бъдем.

Засилено е наблюдението на Стад дьо Франс, Парк де Пренс, фен зоната на Марсово поле и другите обществени обекти. Пунктовете за проверка са увеличени.

Мишел Кадо, шеф на полицията в Париж: Обръщам се към хората , които ще отидат на стадионите и фен зоните да не носят обемисти чанти, да идват по-рано, а не в последния момент и да проверяват маршрута си.

Мерките за сигурност се подготвят от две години. Всяка седмица се провеждат заседания с вътрешния министър, отпуските са отменени, а за жителите в определени парижки квартали има ограничения за паркирането.

Мишел Кадо, шеф на полицията в Париж: Няма специфична заплаха за определен обект,но предвид конфликтите в Ирак и Сирия и позицията на Франция, рискът е повишен.

Много от хотелиерите във Франция недоволстват - все повече французи предлагат собствени имоти на туристите. В Марсилия например, където ще се играят шест мача, те са хиляди. Предложенията варират от стая до вила с плувен басейн.Апартамент за четирима в определени места струва 140 евро на нощ.

Френският президент индиректно призова към край на стачките в железниците и Ер Франс. Пет дни преди мача Франция - Румъния, с който се открива първенството, Франсоа Оланд вечеря с националния отбор на страната си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият кмет на Стрелча посегнал на живота си в ареста?
Бившият кмет на Стрелча посегнал на живота си в ареста?
Европейските граждани все повече искат оставане на Великобритания в ЕС
Европейските граждани все повече искат оставане на Великобритания в ЕС