НОВИНИ

Френски министри утре ще бъдат в Абиджан

Министърът на външните работи Марк Еро и министърът на вътрешните работи Бернар Казньов отиват в Кот Д'Ивоар след кървавото нападение на" Ал Кайда в ислямски Магреб" в курортния град Гран Басам. От 1893 година градът е първият административен център на колониална Франция.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:38, 14.03.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света
френски министри бъдат абиджан


Нападението в Гран Басам отне живота на 18 души, сред тях директорката на Гьоте институт в Абиджан Хенрике Грос.

15 от жертвите са цивилни, три са от силите за сигурност. Убит е и един французин.

Франция беше символично атакувана с това нападение, смята африканистът Франсоа Глазе." Да удариш Кот Д'Ивоар това очевдно е начин да посегнеш на историчски съюзник на Франция в региона ", каза Глазе пред агенция Франс прес.

Той обяснава , че Гран басам е " историческата столица на френския колониализъм, там има музей с мисионери, френско грабище.. това беше перфектният начин да се изпрати послание срещу Франция в Африка."

Според анализатора, с нападението си " Ал Кайда в ислямски Магреб" сякаш казвахна Париж:" Вие преследвате джихадистите в Мали, северно от Нигер, но ние ви ударихме в сърцето на бизнеса и френското присъствие в региона. Нещо повече, в Гран Басам , където ваши граждани ходят на плаж в неделя".

Това нападение на плажа в Гран Басам е първото в страната, но последното от поредица подобни нападение срещу французи или западняци - в тунизийския град Сус, в малийския Бамако и в Уагадугу в Буркина Фасо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуби за партията на Меркел
Загуби за партията на Меркел
Знамето на Бенковски – между местния патриотизъм и националната памет
Знамето на Бенковски – между местния патриотизъм и националната памет