Френските надзиратели протестират заради нападение над техни колеги

Във Франция затворнически надзиратели се вдигнаха на бунт след вчерашното нападение с нож над двама техни колеги от радикализиран мъж, излежаващ присъдата си. Френското правосъдие определи нападението като терористичен акт.

от Юлия Талева, БНР
17:33, 06.03.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Автомобилни гуми и палети горяха сутринта пред затвора в Конде сюр Сарт, блокиран от надзиратели. Примерът им беше последван в десетки затвори в страната. Надзирателите се вдигнаха в подкрепа на двамата си колеги, прободени с керамичен нож, незасечен от детекторите за метали.

Нападателят, 27-годишният Микаел Шиоло, излежаващ 30-годишна присъда за отвличане и смърт на заложник, се е превърнал зад решетките в остро радикален ислямист. При атаката той бил подпомогнат от приятелката си, която вероятно е внесла оръжието. Двамата се укриват близо 10 часа в отделението за семейни срещи, преди специалните служби да открият стрелба. При нея съучастничката на нападателя загива, а той е заловен жив.

На полицията Шиоло е обяснил, че отмъщава за смъртта на Шериф Шекат, терориста, извършил нападението в Страсбург миналия декември.

;

По случая са арестувани трима души. Затворът в Конде сюр Сарт, в който лежат 110 осъдени, е един от най-модерно и строго охранваните във Франция, но пропуските в контрола остават, а с тях и недоволството от тежкия риск за персонала. Надзиратели обясняват, че правилата за претърсване на посетителите са твърде неясни.

Аласан Сал - синдикалист: Например не можем да изискваме от жена с широки дрехи да ги свали. Яке може да поискате да бъде съблечено, но други дрехи-не.

Франция вече преживя подобен бунт на затворническия персонал преди една година, когато осъден джихадист нападна трима надзиратели.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протести в Германия срещу реформата на ЕС на авторското право
Протести в Германия срещу реформата на ЕС на авторското право
Освободиха под гаранция бившия шеф на „Нисан“
Освободиха под гаранция бившия шеф на „Нисан“