НОВИНИ

Френското правителство със спорен законопроект за имиграцията

С критики беше посрещнат новият законопроект на френското правителство, който предвижда затягане на правилата за предоставяне на убежище и имиграция. Левицата и правозащитни организации намират мерките за твърде строги, десницата и крайната десница - за твърде толерантни. Мненията очертаха разделение в лагера на президента Макрон. Законопроектът влиза за обсъждане в парламента през април.

bnt avatar logo
от БНТ
23:01, 21.02.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Миналата година във Франция са подадени рекордните над 100 000 молби за убежище и 36% от тях са удовлетворени. На този фон новият законопроект има за цел да се ускори експулсирането на хора, които не отговарят на изискванията и да се подобрят условията за приетите. Сред мерките са съкращаване на срока за разглеждане на молбите от една година на шест месеца и удвояване на максималния срок за задържане на 90 дни. Предвижда се глоба от 3750 евро за влезли незаконно в шенгенската зона. Вътрешният министър обяви текста за балансиран.

Жерар Колон, вътрешен министър на Франция: Трябва да приемаме хора, но да приемаме добре онези, които трябва да изградят бъдещето си във Франция, така че миражът, който може би са виждали, да не се превърне в кошмар и тяхната френска мечта един ден да стане реалност.
;

Законопроектът беше окачествен като "Смърт на правото за убежище" на протест на правозащитници, адвокати и служители от имиграционната служба, които обявиха стачка.

Орели Капют, правозащитник: Във Франция наблюдаваме политика на неприемане, която има видими последици върху голям брой хора на улицата. Те страдат от липса на подкрепа - административна и материална. Новият закон има за цел да легализира всичко това.

Според анкета французите като цяло приемат правото на убежище, но 63% от запитаните смятат, че в страната има твърде много имигранти, а едва 37 на сто одобряват действията на президента Еманюел Макрон за имиграцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкият парламент решава дали да разследва 10 полицити по скандала „Новартис“
Гръцкият парламент решава дали да разследва 10 полицити по скандала „Новартис“
Ангела Меркел е оптимист за изхода от спора за името на Македония
Ангела Меркел е оптимист за изхода от спора за името на Македония