НОВИНИ

Ангела Меркел е оптимист за изхода от спора за името на Македония

Германският канцлер Ангела Меркел се изказа с оптимизъм за изхода от спора за името на Македония, след като разговаря в Берлин с македонския премиер Зоран Заев.

bnt avatar logo
от БНТ
22:42, 21.02.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Тя каза, че е имала телефонен разговор и с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Според нея Гърция и Македония имат интерес да решат спора, отнасят се отговорно към подновените преговори и всяка от тях знае какво да даде, за да се постигне компромис. Зоран Заев обяви, че страната му е получила силна подкрепа от Германия за стратегическите си цели, а сега остава да се продължат реформите и да се реши спорът с Гърция. Чуйте част от думите им.

;
Ангела Меркел, канцлер на Германия: През последните десет години решението никога не е било толкова близо като сега. Би било чудесно, ако се преодолеят и оставащите трудности. Това ще означава много за Македония, но и за Гърция. В региона има достатъчно конфликти и всеки решен конфликт е нещо добро.
Зоран Заев, министър-председател на Република Македония: Няма алтернатива за Република Македония, освен пълноправно членство в НАТО и ЕС. Надявам се, че няма да имаме неприятни ситуации в Република Македония. Целият регион няма алтернатива, освен пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френското правителство със спорен законопроект за имиграцията
Френското правителство със спорен законопроект за имиграцията
Иванка Тръмп ще участва на закриването на Олимпийските игри в Пьонгчанг
Иванка Тръмп ще участва на закриването на Олимпийските игри в Пьонгчанг