НОВИНИ

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун пристига на посещение в Хаити

Страната пострада тежко от урагана Матю. Загинаха близо 1000 души, стотици са болни от холера. Президентските избори в страната ще се проведат на 20 ноември. Първоначалната дата беше 9 октомври, но заради бедствието вотът беше отложен.

генералният секретар оон бан мун пристига посещение хаити
bnt avatar logo
от БНТ
10:40, 15.10.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Хаити се опитва да стъпи на крака след урагана Матю. Бурята връхлетя страната на 4 октомври с ветрове със скорост 230 км/час. Над 1 400 000 хаитяни се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.

В страната се разпространява холера. На място помага френска неправителствена организация. Нейни екипи са в Анс Дено, град с 20 000 души.

Елимелек Елиен, Агенция за техническо сътрудничество и развитие: "Ситуацията в болницата е такава, че няма легла за всички болни. Възрастен пациент лежи на пода и нямаме сестра, която да се погрижи за него".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова към всеобщ отговор, в помощ на страната. Събрани са едва 6 от исканите от ООН 120 милиона долара. Сред проблемите са и нападенията и плячкосването на хуманитарни конвои от нуждаещи се местни хора. Заради холерата, на места има барикади и така храната и лекарствата не стига до болниците. Хаити е най-бедната страна в западното полукълбо. Земетресение със сила 7 по Рихтер през 2010 година унищожи почти изцяло столицата. На този фон, страната ще се готви за президентски избори на 20 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Круизен кораб с 2500 души на борда акостира в Бургас
Круизен кораб с 2500 души на борда акостира в Бургас
Разбиха мрежа за трафик на мигранти в Унгария
Разбиха мрежа за трафик на мигранти в Унгария