НОВИНИ

Германия разследва руска схема за пране на пари

Германските власти конфискуваха собственост на стойност 40 милиона евро и още милиони в наличност в рамките на разследване на голяма руска схема за пране на пари.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:32, 21.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Имотите са в Централна и Южна Германия, разследването е продължило три години срещу трима души, уточнява прокуратурата в Мюнхен. Самоличността на тримата не се съобщава.

Според германското обвинение евентуалните постъпленията от руската схема за пране на пари са инвестирани в скъпи недвижимости в Германия. Схемата предвиждала трансфер на 22 милиарда долара от Русия в Европа през банки в Молдова и Латвия чрез фиктивни компании.

В центъра на скандал за пране на пари е и най-голямата банка в Дания, която вече е в полезрението и на американската Комисия по ценните книжа и борсите. Финансовата институция се разследва и от американското министерство на правосъдието.

Дейността на "Данске банк" се проверява в Дания, Естония, Франция и Великобритания във връзка с плащания на стойност 200 милиарда евро. Сумите са преминали през естонския ѝ филиал от Русия, бивши съветски републики и други страни. Естонският финансов регулатор нареди затваряне на филиала на "Данске банк" в страната и изплащане на депозитите на клиентите в рамките на осем месеца.

Килвар Кеслер, финансов надзор на Естония: Тази банка, нейният филиал, са заблудили естонската държава със серия доклади за подозрителни транзакции, но не подадени навреме. Това е причинило на Естония и нейната финансова система значителни щети.

Сринаха се и акциите на шведската "Суедбанк" след като журналистическо разследване откри евентуална нейна балтийска връзка за пране на пари. Шведската телевизия подозира изпиране на 4 милиарда долара в продължение на осем години.Скандалът вероятно е свързан с действията на "Данске банк", схемите и в двата случая са минавали през филиалите в Естония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-македонската комисия с важни решения по исторически въпроси
Българо-македонската комисия с важни решения по исторически въпроси
Многохилядни екодемонстрации в Брюксел
Многохилядни екодемонстрации в Брюксел