Собственици на биоферми от Югозападна България искат конкретен срок, в който да получават субсидиите по европейските програми. Тези, които са кандидатствали по направление „Агроекология” от Програмата за развитие на селските райони все още не са получили...
Собственици на биоферми от Югозападна България искат конкретен срок, в който да получават субсидиите по европейските програми. Тези, които са кандидатствали по направление „Агроекология” от Програмата за развитие на селските райони все още не са получили парите си за разлика от миналата година, когато субсидиите са били преведени още в края на декември. Собственикът на биоферма Иван Мутафчиев, който отглежда кози в района на Банско и произвежда био козе сирене и мляко, е Гласът на града .
Иван Мутафчиев отглежда 200 кози в подножието на Пирин планина. Произвежда по 250 литра на ден мляко, което преработва в готов продукт - около 7 тона сирене годишно. Казва, че кандидатства за субсидии по направление „Агроекология”, но е категоричен, че помощта за площ и глава животно трябва да се изплаща на конкретна дата: „Защото всяка година е различно – януари, февруари, март, април, май да се фиксира една дата. Не да е толкова сложно. Парите трябва да дойдат, за да може да взимаме фураж за животните, да ги изхранваме.”
Фермерът казва, че интересът към българските млечни биопродукти е голям не само на нашия пазар, но и в чужбина: „Имаме много запитвания, даже имахме една среща от Катар, които искаха цялата продукция да я даваме за там. Ние не се съгласихме, разбира се. Искаме на българския пазар да имаме хубава, истинска продукция и да може както децата, така и по-големите, и майките, и бащите на децата да се хранят с хубави неща."
От мандрата на стопанина козето сирене излиза на цена 13 лева и 50ст. за килограм, а в търговската мрежа в големите градове в страната цената му стига и до 24 лева за килограм.
„Това е биосертифицирано сирене. Биосертификацията качва цената 30-40 % си мисля. Директно за магазините, защото имаме около 30 биомагазинчета в София, които зареждаме. Имаме запитвания от големите вериги, но засега не можем още да влезем в тях. И е трудно да се влезе в тях”, казва Иван Мутафчиев.
То обяснява, че мандрата му работи от май до октомври, когато животните дават мляко. А за козето мляко добавя, че е много полезно, защото по състав е най-близо до майчиното и се преработва от човешкия организъм само за 20 минути.
Мият допълнително улиците в София заради превишение на фините прахови частици
Политически лабиринт и ходове след оставката - коментар на народните избраници