НОВИНИ

Атентатът в Ница през погледа на фотограф

Преди една година камион се вряза сред хората на крайбрежния булевард в Ница и уби 86 души. Възпоменанието в града ще започне с религиозна служба, в която ще участват представители на различни вероизповедания. Гражданите на Ница ще поставят бяло-синьо-червени плочки - цветовете на френското знаме - на мястото на нападението. Реч ще произнесе президентът Макрон. Вечерта в небето над курортния град ще светнат 86 прожектора, колкото са жертвите на атентата, сред които 37 чужденци от 19 националности.

bnt avatar logo
от БНТ
12:31, 14.07.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Ерик Гийар не е сред множеството в Ница, което очаква фойерверките по случай националния празник на Франция. Той е вкъщи със съпругата и дъщеря си, когато получава спешно обаждане от Ройтерс и е помолен да отрази евентуална атака. Леко недоволен, тъй като е в годишен отпуск, Ерик се качва на мотора си и се отправя към "Промнад де-з-Англе". Гледката, която вижда, е ужасяваща. Най-тежкото, според него, е че са посегнали на невинни граждани.

Ерик Гийар, фотограф: Спрях, за да снимам, после тръгнах да търся камиона. Мислех си, че това не е възможно, не се случва. Имал съм тежки моменти с всичко, което съм видял и правил, но тук ми беше трудно да повярвам, че е истина. И все пак беше истина, защото го видях с очите си.

Общо 86 души са убити по време на атаката на 14 юли 2106 г., след като французин от тунизийски произход се вряза в хората, излезли да гледат фойерверките на крайбрежния булевард. Снимките на Гийар се появяват на следващия ден на първите страници на международните издания, включително в Ню Йорк Таймс. Една от фотографиите му обаче предизвиква полемика - той заснема кукла до покрито тяло, но е обвинен, че нарочно е оставил играчката там. Ерик отрича.

Ерик Гийар, фотограф: "Бил съм в зони, където се води война. Подготвям се психологически, че ще видя не много красиви неща. Но тук, на 300 метра от дома ми, контрастът беше невероятен. Когато минах оттук следобед, хората се къпеха, забавляваха се с децата си. А после... Немислимо е!"

Ерик признава, че година по-късно, когато се разхожда по булеварда в Ница, продължават да изникват спомени, кадри от ужасната вечер. Ница се върна към нормалния живот, туристите също. Но за Ерик продължава да е трудно да приеме случилото се в онази нощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учените разкриха тайните на слънчевите магнитни цикли
Учените разкриха тайните на слънчевите магнитни цикли
Грандиозен военен парад в Париж (СНИМКИ)
Грандиозен военен парад в Париж (СНИМКИ)