НОВИНИ

Голям горски пожар в Кипър. Островът чака помощ от ЕС и Израел

Активни продължват да са огнищата на големия горски пожар, който бушува трети ден в северозападната част на Кипър, островната държава днес очаква самолети за борба с пожарите от ЕС и Израел, съобщава кипърската информационна агенция.

bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 21.06.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Властите в Кипър са поискали помощ и от Европейския механизъм за гражданска защита.
Това е най-унищожителният пожар от години на острова. Изпепелени са над 15 километра горски масиви.

Кипър гори, пишат вестниците днес, като подчертават, че селища в близост до огнищата на пожара са били евакуирани.

Двама огнеборци са починали в битката с големия пожар. Заради пожара е отложена планираната за днес среща на кипърския президент Никос Анастасиадис с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, на която се търси решение за обединение на острова. Представител на полицията каза, че пожарът е извън контрол и че застрашава още едно населено място. От рано сутринта е започнало гасене на огъня с вода от въздуха, като за целта се използват 16 самолета от Кипър, Гърция и Израел.

Български пожарникари имат готовност да заминат за Кипър

Наземен модул от български пожарникари е в готовност да замине при необходимост за Кипър. Към момента по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС има постъпило официално искане за предоставяне само на летателна техника, информира МВР. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов е воден разговор с представители на Кипърската гражданска отбрана и е предложена помощта, която страната ни може да окаже. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова е информирана за тежката пожарна обстановка в северозападната част на Кипър. Данните за ситуацията се получават и обобщават непрекъснато в оперативния дежурен център на противопожарната служба. У нас огнеборците реагират на над 140 сигнала за произшествия на денонощие. От началото на година са потушени близо 10 хиляди пожари, при които са загинали 65 души, а други 131 са пострадали. Непосредствено при инциденти от пожарните екипи са спасени 340 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощна буря с градушка удари снощи Белград
Мощна буря с градушка удари снощи Белград
Белгийската прокуратура: Мнимият терорист е бил с колан, пълен със сол
Белгийската прокуратура: Мнимият терорист е бил с колан, пълен със сол