НОВИНИ

Голяма част от Европа се задъхва от гореща вълна

Голяма част от европейския континент се задъхва в гореща вълна, обхванала и северните страни, където продължават да се борят с горски пожари. 12 моста в Амстедрам са затворени заради риск жегата да размекне метала, а водата от каналите се използва за охлаждане на конструкциите.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:00, 24.07.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Горските пожари в Швеция вече са сведени до около 20, но властите посочват риск от нови огнища заради сушата и високите температури.

Във Великобритания хората са предупредени да внимават със слънцето. Най-горещият ден от лятото на Острова досега е бил вчерашният - 33 градуса през деня и 24 през нощта. Ще става и по-горещо с пикови стойности в четвъртък или петък.

За по-голямата част от територията на Германия има предупреждение за температурни максимуми. Властите и там посочват риск от горски пожари в северните и източните райони поради сушата, която трае още от пролетта.

Гидо Волц - метеоролог: Следващата седмица, особено в средата й, отново ще има високи температури с очаквани стойности между 30 и 34 градуса. Жегата вероятно ще продължи и през август.
;

Заради жегата консумацията на бира в Германия се е увеличила двойно. Това предизвика недостиг на бутилки. Кенчетата в страната не са популярни, а депозитът за стъклените опаковки е между 8 и 15 евроцента- сума, която не винаги мотивира хората да връщат амбалажа.

Германската хранително-вкусова промишленост предупреди, че заради горещините в Европа ще пострада реколтата от картофи, а дефицитът на определен размер от заленчука вероятно ще удари производството на чипс. Лоша реколта се очаква и при зърнените култури. Заради спадналото равнище в речните корита корабите по Рейн и Дунав не могат да плават при пълно натоварване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Според френския премиер случаят с охранителя на Макрон не е национален въпрос
Според френския премиер случаят с охранителя на Макрон не е национален въпрос
С концерт отбелязаха 140 години от създаването на Българската армия
С концерт отбелязаха 140 години от създаването на Българската армия