НОВИНИ

Швеция остава в плен на унищожителни горски пожари, които бушуват над седмица

Швеция остава в плен на унищожителни горски пожари, които бушуват повече от седмица. В гасенето се включиха екипи от близо десет държави. Очаквания за дъжд обнадеждават шведските власти, но вероятността от силни ветрове заплашва да влоши ситуацията.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:21, 23.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Близо десет дни огнената стихия върлува из централната и западната част на Швеция. Унищожени са десетки хектари горски масиви. През последното денонощие са изгасени 30 от около 80 огнища, но според местните власти, част от пожарите няма как да бъдат потушени. Огънят се приближава към столицата Стокхолм.

Брита Рамберг, гражданска защита: Има четири огнища, които са най-големи и опасни. В момента основният ни приоритет е да им попречим да се разрастват, но на този етап няма как да ги потушим. Можем само да се надяваме на дъжд, а в това време да ограничим периметъра на огъня.

Това са най-сериозните горски пожари в страната от десетилетия. Огън гори дори отвъд Северния полярен кръг. На призива на шведските власти, които признаха, че нямат готовност за пожари с такъв мащаб откликнаха Франция, Дания, Норвегия, Италия, Полша и няколко други държави. Десетки доброволци се включиха в потушаването на огъня по земя и въздух.

Лейтенант Жан-Пол Моне, Франция: Гасенето ще продължи дълго време, защото районът е труднодостъпен, но ще направим всичко, което е по силите ни.

Продължават евакуациите на хора от засегнатите райони. Засега няма данни за жертви и пострадали. Причина за стихията са рекордните горещини по Скандинавския полуостров, където термометрите отчетоха необичайните за тази част на света 32 градуса - най-топлото време от 260 години насам. Това, в комбинация с продължителна суша, направи огромните горски масиви лесно запалими.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста двама от полицаите от схемата с крадени луксозни коли
Оставиха в ареста двама от полицаите от схемата с крадени луксозни коли
Разяснителна кампания за борбата с чумата по животните по границата
Разяснителна кампания за борбата с чумата по животните по границата