НОВИНИ

Президентите на САЩ и Иран размениха остри реплики

Напрежение по оста САЩ-Иран. Президентите на двете страни - Доналд Тръмп и Хасан Рохани размениха остри реплики. В диалога се включи и държавният секретар на САЩ - Майк Помпео. Какво провокира държавните глави и какви стъпки обещават да предприемат Вашингтон и Техеран.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:02, 23.07.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света
Хасан Роухани, президент на Иран: Не си играйте с опашката на лъва, ще съжалявате. Завинаги ще съжалявате! Не сте в позиция да подстрекавате иранския народ срещу иранската сигурност и интереси.

Това каза иранският държавен глава на среща с дипломати. Като по-рано посочи, че евентуална война срещу Иран ще бъде „майката на всички войни“. Отговорът на американския президент Тръмп не закъсня, разбира се в Туитър той написа:

;

Към острия тон по отношение на Иран се включи и американският държавен секретар Майк Помпео. На среща с американци с предимно ирански корени в Калифорния той каза, че иранските лидери са мимикрия на скромността и се опитват да заблудят междунанродната общност.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Нивото на корупция и богатствата на иранските лидери показват, че Иран се управлява от нещо, което наподобява повече мафия отколкото правителство.

Това е най-сериозната ескалация на напрежение между Иран и САЩ след май, когато Вашингтон обяви, че се оттегля от иранската ядрена сделка. И не само - обяви, че иска промяна на режима в страната и че ще я принуди да действа с налагането на тежки санкции. Като едната е от тях е от ноември да бъде спрян износа на ирански нефт към света. Всичко това въпреки протестите на европейските съюзници на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разяснителна кампания за борбата с чумата по животните по границата
Разяснителна кампания за борбата с чумата по животните по границата
ДРУГИТЕ новини: Слънчеви панели на пътя
ДРУГИТЕ новини: Слънчеви панели на пътя