НОВИНИ

Преводачът на Горбачов: Добрите отношения между САЩ и Русия са много необходими

Кремъл обяви днес, че има получена американска покана към Владимир Путин да се срещне с Доналд Тръмп във Вашингтон в края на годината. Подготовката за такава среща обаче още не е започнала. В същото време в Съединените щати не спират критиките към Тръмп за липса на резултати от първата му среща с Путин в Хелзинки, както и затова, че се е срещнал с руския президент на четири очи само в присъствието на преводачи. Какво смята за това бившият преводач на Михаил Горбачов - вижте в материала на Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:17, 24.07.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Въпреки противоречивите оценки за срещата в Хелзинки, има един човек, който се въздържа да я нарече провал. До 1991 г. Павел Палажченко е преводач на съветския президент Михаил Горбачов. Той е мъжът с мустаците и тъмния костюм до Горбачов на безброй снимки от поне 10 срещи на върха, които доведоха до край на Студената война.

Палажченко не е безкритичен към срещата Путин - Тръмп.

Павел Палажченко, бивш преводач на Михаил Горбачов: Няколко грешки бяха направени: грешка, например, беше, че не се опитаха да подпишат съвместна декларация. Пресконференцията също не мина добре.
;

Палажченко, който сега работи във фондацията на Горбачов, смята, че Кремъл и Белият дом трябва да се опитват да стоплят отношенията.

Павел Палажченко, бивш преводач на Михаил Горбачов: Това все още са две ядрени супер сили. И двете още са с голямо влияние и затова добрите отношения между Русия и Съединените щати са много, много необходими.
;

Москва и Вашингтон са разделени от санкции, шпионски скандали, обвинения за намеса в избори, комуникацията между двете страни през последните години на различни нива почти беше замразена.

Павел Палажченко, бивш преводач на Михаил Горбачов: Смятам, че и Горбачов, и Рейгън, и Горбачов, и Буш искаха да успеят. И затова те успяваха да загърбят в известна степен пречките и проблемите. Шпионски скандали, навлизането на американски бойни кораби в съветски води, инциденти от всякакъв род. Те успяваха да не им обръщат внимание и това беше една от важните причини да се договарят.

Палажченко смята, че сега и Тръмп, и Путин са искали успех, но предупреждава, че няма да е лесно. Както казва, тепърва има още много мини, които ще се взривят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделският министър получи подкрепа от 26 животновъдски организации
Земеделският министър получи подкрепа от 26 животновъдски организации
Заради чумата по прасетата: Ловът на диви прасета започва месеци по-рано
Заради чумата по прасетата: Ловът на диви прасета започва месеци по-рано