Готови ли са българските фирми за Брекзит?

Европейската комисия разпространи отново съвети към бизнеса как трябва да постъпи след излизането на Великобритания от общността след 29-ти март при вариант- без сделка. Брюксел предупреждава фирмите да очакват повече разходи и усложнена митническа процедура. Готови ли са българските митничари и самият бизнес за промяната, отговорът потърси репортерът ни Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:17, 23.02.2019
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България: В хипотезата, че ние нямаме сделка с Великобритания, тогава за съжаление ще важат за българските и за всички останали европейски граждани, правилата на Великобритания, тя ще може да си въвежда едностранно каквито иска правила и ние ще трябва да се съобразяваме с тях.

След като британските депутати отхвърлиха постигнатото споразумение между британския премиер Тереза Мей и Европейския съюз, Брюксел разглежда най-лошия сценарий, а именно напускането на Великобритания без споразумение. Това означава, че ще се променят правилата както за бизнеса, така и за обикновените хора.

Около 2,5% от българския износ е за Обединеното Кралство. Въпреки че процентът не е голям има предприятия, които работят единствено за британския пазар и почти изцяло изнасяната продукция е с висока добавена стойност. Островът е и една от малкото развити държави, с които имаме положителен търговски баланс.

От Европейската комисия разпространиха за пореден път информация какво трябва да направят бизнесорганизациите и компаниите при евентуалното принудително излизане на Великобритания от ЕС след 30 март. Това, което те съветват е да се обръщат дружествата към съответния местен оператор - в случая за България е Агенция Митници. Потърсихме митниците за повече информация, но оттам ни отговориха, че нужните данни са качени на електронната им страница.

БНТ: Всъщност бизнесът знае ли какво да направи?

Веселин Илиев, Българска стопанска камара: Моето усещане е, че не. Лошото е, че и ние не знаем като бизнес организация, и българската държава не знае, и европейската администрация не знае.

Първият проблем, който ще възникне както за бизнеса, така и за хората е въвеждането на по-строг граничен контрол - той ще бъде завишен най-малко пет пъти.

Веселин Илиев, Българска стопанска камара: На границата ще видим хаос какъвто никога не сме виждали. Според статистиката ежедневно около 10 хиляди превозни средства преминават границите между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Отделно се очаква и въвеждането на мита като за външна за Евросъюза страна, но не това плаши бизнеса, защото митата ще бъдат средно в размер на 4,5%.

Веселин Илиев, Българска стопанска камара: По-страшен е достъпът до пазара, един продукт, за да бъде пуснат на пазара, той трябва да отговаря на някакви изисквания. От момента в който Великобритания напусне европейския съюз, британските изисквания трябва да важат за ЕС.

Един от сериозно засегнатите сектори ще бъде производството и вноса на лекарства. Великобритания дори и без сделка няма да иска незабавна нова регистрация на медикаментите, Европейският съюз обаче ще изисква такава.

Веселин Илиев, Българска стопанска камара: От това ще пострадат няколко държави сред които и България. Една значителна част от лекарствата за онкоболни в България са от Обединеното кралство.
;

Освен това Брюксел предупреждава фирмите, че трябва да разполагат с повече ресурси - човешки и парични, ако продължат бизнеса си с Обединеното кралство, защото освен мита, ще се променят правилата за ДДС, митническите такси и част от данъците.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България: Живеем в изключително динамична среда и тя не може да търпи такива празни пространства, не може просто изведнъж всичко да спре, не можем да спрем самолетите, които летят, не можем да спрем корабите по Ла Манша. Взаимодействието ще продължат дори и след излизането на Великобритания по един или друг начин.

Промени освен за компаниите ще има и за обикновените потребители. Освен, че ще отпадне евтиния роуминг, защитата на правата ще стане по-трудна.

Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център: Като първо нещо можем да кажем, че над 90 директиви за защита на потребителите ще спрат да действат на територията на Великобритания и съответно няма да важат и за българските потребители.

Все пак Европейският потребителски център във Великобритания ще продължи да работи поне до края на тази година.

Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център: Потребителите трябва да бъдат внимателни защото когато пазаруват може да им бъде начислено мито и ДДС, в зависимост от стоката, и съответното митническо законодателство в държавата, в която ще се внася.

Нови ще бъдат и правилата при пътуване особено когато ползваме британски авиопревозвачи. В случай, че летим на територията на евросъюза и с местни оператори, правата остават.

Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център: Ще имаме тези права и с британските превозвачи, но само когато излизаме от територията на Европейския съюз към Великобритания.

От Европейския потребителски център все пак напомнят, че повечето от евроизискванията вече съществуват в британското законодателство. Лесно обаче могат да бъдат променени следи излизането от съюза.

Освен това в рамките на 90 дни британски граждани няма да имат нужди от визи за Евросъюза, както и обратното. По-особена ще е ситуацията за хората, които ще искат да живеят и работят във Великобритания.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кризата във Венецуела: Жертви и ранени по границата с Бразилия
Кризата във Венецуела: Жертви и ранени по границата с Бразилия
Зимата се завърна: Жълт код за сняг и силен вятър в цялата страна
Зимата се завърна: Жълт код за сняг и силен вятър в цялата страна