НОВИНИ

Градинар осъди "Монсанто" за 290 милиона долара

Съд в Калифорния осъди агрохимическия гигант "Монсанто" да плати близо 290 милиона долара обезщетение на градинар, заболял от рак на кръвта. Решението е важно, защото още стотици подобни дела за вредата от пестицида "Раундъп" чакат да влязат за разглеждане в щатски и федерални съдилища. "Монсанто" ще обжалва присъдата.

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 11.08.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

46-годишният Диуейн Джонсън бил диагностициран с рак на лимфната система преди четири години. Като градинар на училищни имоти в района на Сан Франциско редовно пръскал с големи количества от съдържащия глифозат пестицид Раундъп и генеричния му продукт Рейнджър про.

Болестта му е в терминална фаза и затова делото беше гледано с предимство. Съдебните заседатели три дни обсъждаха дали концернът е виновен, защото не е предупредил за риска.

Съдия Сюзан Рамос Боланос: Бил ли е Раундъп про или Рейнджър про същественвен фактор в причиняването на вреда на господин Джонсън? Отговорът е да. Щели ли са обикновените потребители да разпознаят потенциалния риск? Отговорът е не.

След присъдата Джонсън изрази надежда тя да подкрепи каузата за опасността от пестицида.

Според "Монсанто" активната съставка е безопасна, а видът рак, от който е болен Джонсън, се развива в продължение на години и той вероятно го е получил преди да заработи в училището през 2012 г. Глифозатът е безопасен, реагираха и от германския "Байер", който неотдавна придоби "Монсанто".

Спорът вреден ли е глифозатът се води от години.

През 2015 г. Световната здравна организация го класифицира като вероятно канцерогенен, година по-късно Европейската агенция за безопасност на храните не подкрепи това становище. През ноември еврокомисията разреши използването му за още пет години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един човек загина след тежката катастрофа на пътя Варна - Бургас
Един човек загина след тежката катастрофа на пътя Варна - Бургас
Нов антиправителствен протест тази вечер в Букурещ
Нов антиправителствен протест тази вечер в Букурещ