НОВИНИ

Гърция може да излезе от Шенген, ако не защитава външната граница

Бъдещето на Шенген и временният граничен контрол, който беше въведен като мярка срещу бежанския прилив, са основните теми на заседание на вътрешните министри на страните от ЕС в Холандия. Още преди началото на срещата министрите засилиха натиска върху Гърция за справяне с мигрантската вълна, а някои дори заплашиха да я изгонят от Шенген.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:29, 25.01.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Европейски лидери, не рейтингите трябва да ви интересуват, а как ще останете в историята! - с този протестен надпис на лодка пълна със ярки оранжеви спасителни жилетки бяха посрещнати европейските вътрешни преди заседанието им в морския музей в Амстердам. Основната тема на разговорите - ще се запази ли Шенген под натиска на бежанската криза. 6 държави върнаха граничния контрол, а това според Шенгенският договор може да продължи максимално до 2 години. Критиките бяха основно срещу Гърция.

Йохана Микл-Лайтнер, министър на вътрешните работи на Австрия: Ясно, че ако Гърция не може да защити външната граница на Европейския съюз, тогава шенгенската граница ще се измести по навътре към централна Европа. Изисква се Гърция да засили ресурсите възможно най-скоро и да приеме помощ.

Eвропейските ресурси за справяне с бежанската криза са насочени и към Турция. В края на миналата година Брюксел реши да даде 3 милиарда евро за спиране на бежанците от Турция. Днес в Анкара пристигна европейска делегация, начело с трима ключови еврокомисари - Федерика Могерини по външната политика, Йоханес Хан по разширяването и Христос Стилианидис по хуманитарните дейности.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността: За да бъде изпълнен планът за действие за бежанците от европейска страна, означава по-добре да подкрепяме Турция и невероятната работа, която върши за приемане и защита на огромния брой бежанци, а от турска страна трябва да има управление на потока от бежанци.

Европейските пари няма да отиват директно в ръцете на турското правителства, а за проекти одобрени от Брюксел, подчерта Могерини, а еврокомисарят Хан предупреди, че Евросъюза следи отблизо дали намалява броят на бежанците идващи от Турция. Опасността от джихадисти, които проникват с потока от бежанци наложи и разговори за засилване на сътрудничеството и обмена на информация с Турция.

От днес се очаква да бъде по-ефективна и обмяната на информация между самите европейски държави. В Холандия беше открит първият паневропейски антитерористичен център на Европол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задръстване на ГКПП Кулата-Промахон
Задръстване на ГКПП Кулата-Промахон
Новините в 100 секунди на 25 януари
Новините в 100 секунди на 25 януари