НОВИНИ

Гърция блокирана от национална стачка утре

За 24 часа няма да работи общественият транспорт, влаковете и метрото. Затворени ще са бензиностанциите в цялата страна. Протестират лекари, адвокати и журналисти, товарни превозвачи, фермери. Предвидени са множество протести и шествия.

гърция блокирана национална стачка
bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 03.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.

Национална стачка ще блокира Гърция утре. За 24 часа няма да се движат влаковете, метрото и общественият транспорт. Авиокомпанията Олимпик Ер е анулирала 16 полета. Плавателните съдове ще останат закотвени по пристанищата. Затворени ще са и бензиностанциите в цялата страна. Адвокатите няма да работят до 8 февруари. Стачкува и синдикатът на товарните превозвачи. Лекари, фармацевти и работещите в болниците също излизат на улиците.

Гръцките журналисти спряха работа още днес. Очаква се заради планираните множество митинги и шествия да прекъснат и обществените услуги в цялата страна. Фермерите, които още са по блокадите, обещават да се придвижат към Атина и да се включат в протестите.

Общонационалната стачка е свикана от двата основни синдиката в страната - Общата конфедерация на труда ГСЕЕ, представляваща работещите в частния сектор и Федерацията на държавните служители АДЕДИ. Гърците протестират срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни промени, които са част от третата международна спасителна програма на страната.

Това ще е трета национална стачка от повторното идване на власт през септември на лявото правителство на Алексис Ципрас. Първата бе през ноември, а втората - през декември.

Гърция е под натиска на международните кредитори да намали разходите за пенсии, които са най-големи в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меглена Кунева е новият просветен министър
Меглена Кунева е новият просветен министър
Томислав Дончев отхвърли вероятността за актуализация на бюджета
Томислав Дончев отхвърли вероятността за актуализация на бюджета