НОВИНИ

Гръцката полиция край Солун блокира пътя на мигрантите към Северна Македония

Трети ден напрежение до Солун. Полицията спря със сълзотворен газ опитите на мигрантите да поемат към Северна Македония. Всички пътища са блокирани от полицейски патрули. Невярна и манипулирана информация в социалните мрежи доведе до струпване на бежанци до Солун с надежда да поемат към Германия. Северният маршрут няма да бъде отворен, категоричен е министърътпо миграцията Димитрис Вицас. Подробностите от Гърция предава Катя Пеева, БНР.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
20:00, 06.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Мигрантите поставиха майки с деца пред полицаите. Зад тях са стотици млади мъже, които не се отказват от искането да ги допуснат до границата със Северна Македония. Последва сълзотворен газ от полицията и камъни към органите на реда.

Властите се опитват за пореден път да обяснят, че информацията, на която са повярвали в социалните мрежи, е невярна и цели именно сблъсъци и напрежение с полицията.

"Върнете се в лагерите, за да ви помогнем, ако не - сте сами срещу закона", убеждават ги представители на министерството по миграция.

Специалните части на гръцката полиция за борба с безредиците охраняват всички пътища към Северна Македония, която се намира само на 60 км от лагера "Диавата".

Част от мигрантите се върнаха в лагера, вероятно временно. Видимо показват, че са готови на неподчинение с надежда да бъдат приети в други страни от Централна Европа.

Умер - мигрант от Ирак: Казват ми- чакай, чакай. Докога да чакам - седмица, две три, един месец, два месеца - няма интервю за убежище. Затова реших да дойда и да спя тук и да отида в друга страна- по-добра, с по-добър живот. Затова съм тук.
Билал - кюрдски мигрант от Ирак: Няма да се върнем в Гърция. Решихме да отидем на границата, ако е отворена - добре. Ако не - ще седим на границата месец, два, три, без проблем. На границата на палатки е по-добре, отколкото в лагера.

Полицията задържа няколко от мигрантите с обвинение,че подстрекават към протести. Разследват ги за връзка с нелегалните канали на трафиканти към Германия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Артекс с позиция за строителството на Златен век
"Артекс" с позиция за строителството на "Златен век"
Кризата в Либия се задълбочава, опитите за дипломация без резултат
Кризата в Либия се задълбочава, опитите за дипломация без резултат