НОВИНИ

Разследване разкри руско влияние в германския Бундестаг

Руски стратези са опитвали целенасочено да подкрепят депутат в Бундестага от "Алтернатива на Германия", за да упражнят влияние върху политиката на Федералната република. Това показва разследване на британски, германски и италиански медии за връзки между европейски политически сили с Кремъл. В Берлин отдавна се подозират тесни контакти между Москва и "Алтернатива за Германия", но досега липсваха доказателства. Вижте повече подробности от Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:14, 06.04.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Маркус Фронмайер, 28-годишният депутат в Бундестага, е попаднал в радара на руски държавни представители по време последната изборна кампания във Федералната република. Това доказва имейл, открит от европейските разследващи журналисти, сред които и германските редакции на обществената телевизия ZDF и "Шпигел".

В текста се твърди, че Маркус Фронмайер е под абсолютен руски контрол и че с негово съдействие може да бъде създадена неправителствена организация, чрез която да се прокарва проруска логика и аргументи.
Авторът на имейла е депутът в Държавната дума на Русия Пьотър Премияк, който потвърждава, че електронното писмо е от него.

Депутатът от "Алтернатива за Германия" обаче определя разкритието като "лудост" и подчертава, че се е явил на изборите, за да отстоява германските интереси. Честите му пътувания до Москва и проруските му тези са отдавна известен факт.

Политически Берлин е алармиран. Въз основа на разследването социалдемократите в Германия намират потвърждение на подозрението, че "Алтернатива за Германия" е "васал на трета сила и не отстоява германските интереси".

В редиците на консерваторите резултатът от разследването се приема като знак за тревога преди евровота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърши срещата на външните министри от Г-7
Завърши срещата на външните министри от Г-7
10 години от опустошителното земетресение в Италия
10 години от опустошителното земетресение в Италия