Разследване разкри руско влияние в германския Бундестаг

Руски стратези са опитвали целенасочено да подкрепят депутат в Бундестага от "Алтернатива на Германия", за да упражнят влияние върху политиката на Федералната република. Това показва разследване на британски, германски и италиански медии за връзки между европейски политически сили с Кремъл. В Берлин отдавна се подозират тесни контакти между Москва и "Алтернатива за Германия", но досега липсваха доказателства. Вижте повече подробности от Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:14, 06.04.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Маркус Фронмайер, 28-годишният депутат в Бундестага, е попаднал в радара на руски държавни представители по време последната изборна кампания във Федералната република. Това доказва имейл, открит от европейските разследващи журналисти, сред които и германските редакции на обществената телевизия ZDF и "Шпигел".

В текста се твърди, че Маркус Фронмайер е под абсолютен руски контрол и че с негово съдействие може да бъде създадена неправителствена организация, чрез която да се прокарва проруска логика и аргументи.
Авторът на имейла е депутът в Държавната дума на Русия Пьотър Премияк, който потвърждава, че електронното писмо е от него.

Депутатът от "Алтернатива за Германия" обаче определя разкритието като "лудост" и подчертава, че се е явил на изборите, за да отстоява германските интереси. Честите му пътувания до Москва и проруските му тези са отдавна известен факт.

Политически Берлин е алармиран. Въз основа на разследването социалдемократите в Германия намират потвърждение на подозрението, че "Алтернатива за Германия" е "васал на трета сила и не отстоява германските интереси".

В редиците на консерваторите резултатът от разследването се приема като знак за тревога преди евровота.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Завърши срещата на външните министри от Г-7
Завърши срещата на външните министри от Г-7
10 години от опустошителното земетресение в Италия
10 години от опустошителното земетресение в Италия