НОВИНИ

Гръцките власти смятат, че пожарите са по организиран план

В Гърция големи пожари бушуват в областта Атика. Стихията изпепели къщи и принуди няколко хиляди души да напуснат домовете си.

bnt avatar logo
от Катя Пеева - кор. на БНР
11:31, 14.08.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Пожарите са по организиран план, признаха властите в Гърция. Не коментират причините. Според медиите, целта е да се компрометира правителството, да се оттеглят туристите или умишлено се създава напрежение в дните преди големия християнски празник Успение Богородично. Има доказателства. Всички сили на пожарната охрана и на министерството по защита на гражданите са мобилизирани.

Остров Закинтос гори трети ден, като непрекъснато се появяват нови огнища. Пожарникари, доброволци и части на армията се опитват да овладеят огнената стихия. В рамките на час островът се запали от шест страни. Това не е случайно, коментират огнеборците. Екип на отдела за борба с организираната престъпност разследва причините за опожаряването на острова. Всички горски райони на страната са под охрана от полицията.

Драматично е положението в Каламос, близо до Атина. Изгоряха къщи, евакуираха жителите на три села и децата от летен лагер. Разпоредиха всички от плажа да се оттеглят,защото огънят доближава морската ивица. През деня самолети и хеликоптери атакуват огъня по въздух,през нощта остават пожарникарите, доброволци и военни части.

Мащабните пожари са над 50 днес. Повечето са по островите, пълни с туристи. Въпреки пожарите няма отлив на туристи. Под охрана са всички църкви и манастири. Властите се страхуват от провокация утре на празника Успение Богородично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Русе работи по нов проект за видеонаблюдене на градския трафик
Община Русе работи по нов проект за видеонаблюдене на градския трафик
Учени откриха под ледовете на Антарктида над 90 вулкана
Учени откриха под ледовете на Антарктида над 90 вулкана