НОВИНИ

И втората стенограма за КТБ стана публична

В късния следобед стенограмата беше качена на сайта на президентството. Документът цитира разговори от Консултативния съвет по национална сигурност при президента от 14 юли 2014 година - седмици след като се разбра за кризисното състояние на КТБ. Документът надхвърля 100 страници.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:09, 07.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Още в началото на срещата става ясно, че за 3 милиарда и половина лева има непълни документи. Всъщност това е и финансовата дупка в банката, която поражда кризата.

Намесва се главният прокурор Сотир Цацаров, който оспорва твърденията на Цветан Василев, че прокуратурата е иззела документи от КТБ и така се е създало впечатлението, че има непълна документация. Той очертава и липсата на адекватен надзор от страна на БНБ.

От думите на Цацаров става ясно още, че има кредити, отпуснати на фирми, ръководени от охранители или от секретари. Дори има такива, които заявявали, че офисът им се намира в личния автомобил. Цацаров говори и за пенсионер, управител на дружество - той системно бил посещаван от счетоводител и подписвал каквото му било предоставяно.

Именно, за да се реши проблемът с дупката в банката, тогавашният управител на БНБ Иван Искров разиграва няколко сценария за действие. Искров се придържа към варианта, оповестен и пред медиите - здравата част от кредитния портфейл на КТБ да се отдели и подкрепи от държавата, а останалата да се ликвидира. За целта обаче е нужно да се направи специален закон.

В част от разговора президентът Росен Плевнелиев търси конкретен отговор кой е отговорен за кризата с КТБ. Обръща се и директно към Искров за механизмите, с които Централната банка би могла да предотврати този сценарий. Лидерът на ДПС Лютви Местан обявява, че вижда тежка системна корупция. На няколко пъти по време на срещата той държи всичко, което се коментира, да остане секретно.

Бойко Борисов иска оставката на Искров, дори казва, че макар да му е приятел, държавата му била по-мила.

Лидерът на БСП Михаил Миков предлага пълно сваляне на банковите тайни, защото става въпрос за обезщетяване от страна на държавата.

В крайна сметка спорът в срещата е дали да се създаде специален банков закон, или да се спазва действащото законодателство. В първия вариант ще са нужни 20 дни на парламента за изработването му и отговорността ще е на политическите партии, по думите на Плевнелиев. Във втория вариант КТБ трябва да се обяви в несъстоятелност, за да може Фондът за гарантиране на влоговете да изплати депозитите на хората. В тази хипотеза обаче е ясно, че фондът няма достатъчно пари и ще се наложи да се тегли нов държавен заем.

Тъй като разногласията между партиите се запазват и след четири часа обсъждания, Росен Плевнелиев завърша срещата със следното обръщение:

Росен Плевнелиев, президент на Р България: Оставате различни в посланията си. Надяваме се народът да ви разбере и да ни прости на всички за това, че не постигнахме консенсус. Успех.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младеж от Благоевград се опита да запали приятелката си
Младеж от Благоевград се опита да запали приятелката си
ГЕРБ и БСП с декларации за борба срещу корупцията
ГЕРБ и БСП с декларации за борба срещу корупцията