НОВИНИ

Икономическа конференция на ПЕС в Брюксел

Кохезионната политика е под сериозна заплаха, има планове бюджетът за нея да бъде орязан с 30 процента, което ще се отрази много лошо на България. Това каза в Брюксел председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на икономическа конференция, организирана от ПЕС. На форума европейските социалисти представиха своята визия за това каква трябва да бъде Европа на бъдещето.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:10, 12.10.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света
„Нашият живот ще свърши в деня, в който замълчим за важните неща!"

С тези думи на Мартин Лутър Кинг Сергей Станишев се обърна към колегите си по време на конференцията на ПЕС. Според него, днешна Европа изглежда по-добре, отколкото преди една година, но това е недостатъчно. В Брюксел Станишев представи своя прочит на речта на Юнкер за състоянието на ЕС и идеите на социалистите за неговото бъдеще.

Той каза, че дебати за европейския бюджет ще започнат по време на българското председателство и страната ни трябва да има национална позиция. Трябва да се помисли за алтернативи за попълването на европейския бюджет, а не да се орязва кохезионната политика.

Сергей Станишев - председател на Партията на европейските социалисти: Напускането на Великобритания означава 70 милиарда евро по-малко приходи в бюджета на ЕС. Как ще компенсират или ще се режат, както предлагат консерваторите, политики важни за България в това число като кохезионната. Това ще доведе до още по-голямо разграничение и разделяне в Европа и увеличаване на разликата между богати и бедни страни.

Приоритетът на социалистите е социална Европа и най-вече грижата за младите.

Сергей Станишев: Ако не се осигурят 5 милиарда евро годишно от ЕС за младежки план, да видят младите хора... Има 17 милиона млади в Европа, които нито учат, нито работят. Какво говорим за бъдещето на младите и какъв еврооптимизъм очакваме, ако Европа не се грижи за тях".

В понеделник социалистите организират и конференция в София, на която ще обсъждат бъдещето на общата европейска отбрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мнимият Александър Николов завлякъл потърпевши с над 30 000 лв.
Мнимият Александър Николов завлякъл потърпевши с над 30 000 лв.
Работодателите да ваксинират служителите си срещу грип, призовават инфекционисти
Работодателите да ваксинират служителите си срещу грип, призовават инфекционисти