НОВИНИ

Има ли хранителна дискриминация в Източна Европа?

Тестове, проведени в Чехия и Словакия през последните години, показват, че съставът на стоките в новите и старите членки на ЕС е различен, като в новите използваните продукти са с по-беден състав и по-лошо качество в сравнение с тези, предлагани на западния потребител. Изследванията предизвикаха гнева на лидерите на страните от Вишеградската четворка. Премиерите на четирите страни се събраха във Варшава, за да обсъдят предложенията, които ще направят на Европейската комисия.

bnt avatar logo
от БНТ
09:34, 06.03.2017
5006
Чете се за: 01:07 мин.
Още

Храните за източния пазар са с по-лошо качество. Това вече е доказано след изследванията направени от лаборатория в Словакия.

Богомил Николов, Активни потребители: Един и същи производител не може да има такава голяма разлика. Въпреки, че не могат да са 100% еднакви. Ще дам пример с бирата. Тя се прави с местна вода.

Според резултатите от направените проби колбас брандиран с една и съща марка съдържа различно количество мазнини и вода в зависимост от това дали е произведен за Западна или за Централна или източна Европа. Съдържанието е старателно описано от производителите и затова не е подсъдно.

Д-р Донка Байкова, диетоложка: По-високите мазнини означава, че са сложили повее сланина, отколкото добро месо.Отдавна апелираме за това кроасаните да са със вкуса на тези във Франция, а не с много Е-та

България, Хърватска, Румъния и Естония се присъединяват към Вишеградската четворка, която повдигна темата напоследък и я нарече "хранителна дискриминация" .

Богомил Николов,"Активни потребители": Проблема не е само в храните, дори ако видите условията на една банка, която оперира на западноевропейска държава и източно европейска ще види, че условията са различни

Храните, които се внасят в България и идват от Западна Европа, се подчиняват на общоевропейското законодателство и отговорен за съдържанието и качеството им е основно производителя. Регулаторният орган, който следи за качеството е Агенцията за безопасност на храните.

Кремена Стоева - БАБХ: Официално не сме получавали сигнали за разминаване за качеството и не е наложило да контролираме точно това разминаване на качеството в различните държави членки.

Досега този въпрос не е обсъждан в нито една от държавите членки и може да се говори само за подвеждане на потребителя, но не и явно нарушение на законодателството. Въпросът тепърва предстои да бъде обсъден. Свидетели сме и на един друг парадокс.

Произвеждаме кифлички за вътрешния пазар с Е-та, а за Франция представете си с хубави съставки.

Според "Активни потребители" решението е регулаторните органи да следят непрекъснато за състав на продуктите от една страна и ние самите да пораснем дотолкова, че да наказваме производителите по начина, по който само потребителите могат да накажат - като не купуват лошокачествена стока.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в защита на Пирин
Протест в защита на Пирин
Георги Гелев: В Боровец трябва да има постоянен екип на Спешната помощ
Георги Гелев: В Боровец трябва да има постоянен екип на Спешната помощ