НОВИНИ

Император Акихито към отказ от престола

Близо 90 % от японците са за законови промени, които да дадат възможност на император Акихито да абдикира. Това показват първите проучвания след обръщението му тази седмица, в което намекна за намерението си да се оттегли е да предаде престола на сина си Нарухито. Дебатът тепърва започва, защото Акихито олицетворява пацифистката следвоенна епоха в Япония , а и защото поправките може да отворят пътя начело на монархията някой ден да застане жена. За император Акихито и мястото му в японската история - репортаж на кореспондента ни за Азия Георги Джартов.

bnt avatar logo
от БНТ
11:21, 14.08.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света

82-годишният Акихито е последният император в света, част от 25-вековната японска традиция, която не позволява официален отказ от престола. Императорът не изрече думите "абдикация" или "оттегляне", но обръщението му се счита за подготовка на японското общество за назначаването на регент. Акихито има зад гърба си сърдечна операция, лекуван е и от рак на простратата. Въпреки това е в относително добро здраве. В неочаквано прямото си изказване, той сподели притесненията си, че напредналата възраст може да му попречи да изпълнява своите задължения.

император Акихито:
"Преди няколко години, след двете ми операции, почувствах постепенно влошаване на здравословното ми състояние, поради напредналата ми възраст. Тогава започнах да размишлявам за неизбежното бъдеще, какво трябва да направя, ако ми стане трудно да изпълнявам тежките си задължения и какво би било най-добре за страната, народа и за членовете на императорското семейство след мен.

Японските граждани приеха с разбиране новината, която се счита за тема табу.

Джуничи Сасаки:
"Той е много възрастен и бремето на обществените му задължения е тежко. Мисля, че всички трябва да се замислим върху неговите думи"

Фукуми Хигучи:
"Той е много стар и мисля, че е добра идея. Престолонаследникът трябва да заеме трона"

Акихито е 125-ят японски император в най-старата династия в света, която има над 2500 годишна история. Неговото име се превежда като "Сияният връх на добродетелта" и той е основният морален стожер в Страната на изгряващото слънце. Традиционно, Императорът е божество, с безпрекословен авторитет, които се счита за директен наследник на богинята Аматерасу. След Втората световна война, американските окупатори принуждават бащата на настоящия император, Хирохито, да се откаже от божествения си статут. Акихито се възкачва на Хризантемовия престол преди 26 години и води модернизацията на консервативна японска династия. Той е първият принц, който се жени за обикновен гражданка.

Въпреки дълбоко традиционното японско общество, Акихито играе активна роля в признаване на японската военна агресия през Втората световна война. Император Акихито винаги е бил близо до своите поданици, особено по време на разрушителното земетресение Тохоку от 2011-а година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно положение в Луизиана заради поройни дъждове
Извънредно положение в Луизиана заради поройни дъждове
Забрана за буркини и във Вилньов-Лубе
Забрана за буркини и във Вилньов-Лубе