НОВИНИ

След стрес-тестовете: Банковата ни система е стабилна

Окончателните резултати от стрес-тестовете на банките станаха ясни днес. Банковият сектор е стабилен и ликвиден, т.е. има достатъчно средства, заявиха от БНБ. Това показва и одиторският доклад. Проверката, която обхвана общо 22 банки, показа, че три банки ще трябва да увеличат капитала си заради липсата на достатъчни резерви. В аванс още в четвъртък управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че нито една банка не се нуждае от държавна подкрепа.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Т. Игнатов
20:44, 13.08.2016
Чете се за: 02:17 мин.
У нас

Стрес-тестовете са своеобразна симулация - как биха се справили банките при евентуална криза през следващите три години.

Идеята е да се провери дали всяка една банка ще издържи при влошено ниво на инфлация, висока безработица и влошаване на имотния пазар.

Прегледани са 84 милиарда лева към 31 декември 2015 г., или 96% от банковата система. И макар всички банки да преминават успешно стрес-теста, БНБ има предписания, а три банки ще трябва да увеличат капитала си.

Основният риск, който стрес-тестът трябва да претегли, е дали капиталът на банките може да покрие рисковите активи. Показателят, който мери устойчивостта на банките у нас е близо 19%, т.е. той е по-висок от средния за европейските банки, които е 14 на сто.

Петър Андронов - председател на Асоциацията на банките: Хората трябва да са спокойни, такива тестове ще има и за в бъдеще като част от регулаторния процес.

Поставени в хипотетичната кризисна ситуация или т. нар. симулация на стрес теста капиталът на някои банки намалява в пъти. Причината е по-големият брой рискови портфейли.

Резултатите показват, че се налагат финансови корекции при четири банки - ПИБ, Виктория, Пиреос и Инвестбанк за общо 665 милиона лева, което е малко над 1% от активите на целия пазар.

При евентуална криза при ПИБ и Инвестбанк спадът на капитала е двоен. Затова и на двете банки БНБ дава предписания - да намалят рисковите портфейли и да увеличат капитала си.

Така Първа инвестиционна банка трябва да набави още 206 милиона лева, Инвестбанк още над 33 милиона лева и Търговска банка Виктория още над 3 милиона лева - последната банка вече е изпълнила мярката.

Печалбата на банка Пиреос през тази година е достатъчна, за да погаси корекции, предписани в доклада и затова при нея не се налага вдигане на капитала.

Петър Андронов - председател на Асоциацията на банките: В живота на всяка банка на определени етапи тя си увеличава капитала, няма нищо извънредно.
Любомир Дацов - бивш зам.-министър на финансите и член на Фискалния съвет: Общо взето това не означава, че банките са в лошо здраве не извършват операциите или има риск за парите на хората, просто БНБ, за да гарантира риска, който е в системата, дава препоръки съответните банки да увеличат своя капитал.
Петър Андронов - председател на Асоциацията на банките: Могат да се справят сами, това казва централната банка, не е нужна външна подкрепа не е нужна външна намеса.

От Първа инвестиционна банка изпратиха съобщение до медиите, в което заявяват, че вече изпълняват мерките на БНБ за увеличаване на капиталовия излишък. Според тях хипотетичният неблагоприятен сценарий е базиран на допускания, но нереализиран дълбок спад в икономиката и не следва да се приема като значим за бъдещите финансови резултати на банката.

От Инсвестбанк също изпратиха съобщение, в което посочват, че банката продължавала възходящото си развитие. Следвайки мерките на БНБ банката вече е повишила своята капиталова адекватност. Инвестбанк действа в посока оздравяване на кредитния портфейл и към днешна дата успява да намали съществена част от корекциите при проверката.

Изводът от стрес-тестовете показва, че парите на хората са защитени и мерките по никакъв начин няма да повлияят на сметките на клиентите - защото стрес-тестовете са хипотеза в бъдеще и не означават, че дадена банка има проблем в момента.

Димитър Радев - управител на БНБ (11.08.2016 г.): Капиталовата позиция на нашите банки на системно ниво е стабилна с възможност да абсорбира шокове при неблагоприятни пазарни условия.

Капиталовата адекватност на всяка една банка, след прегледа на качеството на нейните активи, остава над минималните регулаторни изисквания.

От съобщението и на БНБ и министерство на финансите стана ясно още, че заложеният в бюджета буфер от 2 милиарда лева, който играеше ролята на резерв в случай на проблеми в банковия сектор, няма да се полза, а с него ще покрият вече взети държавни заеми.

Резултатите от стрес-теста нямат ефект върху ликвидността на банките, т.е. те остават стабилни. Но тъй като това са хипотези, в които банките трябва да се справят, все пак резултатите ще бъдат взети предвид при надзора на централната банка, допълват от БНБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ловец се простреля в първия ден на ловния сезон
Ловец се простреля в първия ден на ловния сезон
Мъж с нож нападна пасажери в швейцарски влак
Мъж с нож нападна пасажери в швейцарски влак