НОВИНИ

Филмът "Безбог" на Ралица Петрова спечели голямата награда "Златен леопард"

Поредно отличие за българското кино. Дебютният пълнометражен филм на българската режисьорка Ралица Петрова "Безбог" получи най-голямата награда "Златен леопард" на фестивала в Локарно. Актрисата Ирена Иванова също бе отличена за победител в категорията най-добра женска роля. Лентата пребори още 16 други, за да се добере до победата. Филмът е сниман във Враца и разказва за медицинска сестра, продаваща на черния пазар личните карти на своите пациенти с деменция. На фестивала взе участие и новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - "Слава".

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 13.08.2016
6352
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Продуцентът на спечелилия филм посвети наградата на България и каза, че е време да повярваме в себе си:

Росица Вълканова, продуцент на филма "Безбог": Много сме горди, наистина първата мисъл и думи са: Това е за България. Успехът на "Безбог" се дължи на силата на неговия режисьор, на силата на посланието, на хуманизма на филма. Той се чете във всички държави. В журито има китаец, канадец, американка. Когато филмът е искрен, на всички езици се чете. Особено когато в него има грижа за човека. Време е да повярваме в себе си.

Ралица Петрова живее и работи в София, Париж и Лондон. Тя завършва визуално изкуство в University of the Arts и специализира филмова режисура в британската школа National Film and Television School.

Нейни късометражни филми са носители на наградата "Prix UIP" и номинирани за Европейските филмови награди, представяни са на "Берлинале" и в Кан.

През 2013 г., още като филмов проект, "Безбог" получи награда от фестивала в Сараево.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж с нож нападна пасажери в швейцарски влак
Мъж с нож нападна пасажери в швейцарски влак
​Българин стана световен шампион в най-голямото състезание по IT в света
​Българин стана световен шампион в най-голямото състезание по IT в света