НОВИНИ

Импийчмънт по скопски

Ако не друго, сегашният македонски президент Георге Иванов ще остане в историята като първият държавен глава на суверенната република, срещу когото е започнала процедура по импийчмънт, заяви старата политическа хиена от началото на 90-те години на миналия век в Скопие Стоян Андов.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
11:51, 28.05.2016
Чете се за: 03:49 мин.
Истории
импийчмънт скопски

Някогашният председател на Либералната партия и председател на македонския парламент, сега пенсионер, не вижда никакъв шанс в това инициативата на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония, подкрепена от Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети за отзоваване на президента Иванов, да успее. Не че е чак толкова силен в прогнозите, макар че и там го все още го бива, но Андов разчита на простата аритметика - за да бъде внесено в Конституционния съд на страната искане за импийчмънта /само ако знаете колко странно звучи това в устата на македонците!?/, то трябва да бъде подкрепено от най-малко две трети от депутатите в Собранието (парламента на Македония). Значи, нужни са 82 гласа. Вносителите СДСМ и ДСИ събират само 50. Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да се присъедини към искането, въпреки настояванията отвън, че точно сега е моментът партията да покаже, че е демократична и наистина не е съгласна с указа на президента Георге Иванов за помилването на пакет от 56 лица. Да, това е основният мотив за искането за отзоваване на Иванов като държавен глава - неговото пакетно помилване, което пък, както вече сме писали, взриви македонското политическо и обществено битие и изкара хиляди хора по площадите и улиците на Скопие, после и в другите населени места в страната. И така - вече повече от месец и половина.

;

Така че Андов е прав - искането за импийчмънт може да мине през парламента, само ако за него гласуват и депутати от управляващата партия. Но как да стане това когато координаторът на парламентарната група на партията Илия Димовски даде ясен знак, че нито един от техните пратеници в парламента няма да подкрепи въпросното искане. Ама не за друго, а заради това, че с помилването президентът Георге Иванов не е нарушил конституцията и законите в Република Македония. Иначе и ВМРО-ДПМНЕ публично декларира, че е против указа на Иванов, но едно е дали той ти харесва или не, друго е дали е съгласно законодателството в страната. На всичко отгоре Иванов си бил напълно легитимен след като на президентските избори миналата година бил получил подкрепата на над 550 000 гласа македонски избиратели.

;

Демагогия или не, това е положението. ВМРО-ДПМНЕ издигна за два мандата кандидатурата на Иванов за държавен глава, нейните симпатизанти и членове гласуваха активно за него, лидерите на партията потърсиха и получиха преди втория кръг на президентските избори подкрепата и на коалиционните си партньори от най-голямата партия на албанците - тази на Али Ахмети, за да бъде победата на професора още по-убедителна. Тоест, това е техният човек, който в определен момент от вътрешната криза се намеси за да даде шанс на хората, които го вкараха в политиката да избегнат съдебното дирене. Да, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и доскорошен премиер Никола Груевски и обкръжението му са заплашени да станат клиенти на Специалната прокуратура, създадена с договореностите от лятото на миналата година в скопския квартал Пържино. Дали ще бъдат осъдени или не, това е друга работа, след като е публична тайна, че Груевски държи в ръката си съдебната власт. Но политическият ефект от това той да бъде подведен под отговорност за корупция и злоупотреба с властта може да бъде политическият инструмент в ръцете на опозицията, с който тя да победи на парламентарните избори, когато и да бъдат те. А те, както гласи публичната мълва ще бъдат чак тогава, когато стане сигурно, че Никола Груевски ще ги загуби. В обозримото бъдеще това не се очертава.

;

Самият Георге Иванов не дава признаци, че е притеснен от заканата да бъде отзован като държавен глава. На няколко пъти той даде изявления, че ако се наложи, пак би предприел същия акт с помилването. Очевидно не го тревожат и изявленията отвън по този повод, като това на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, който с видимо огорчение заяви, че е дълбоко разочарован от постъпката на Иванов. И най-вече от това, че не е изпълнил обещанието си, дадено само месец и половина преди да подпише указа за помилването. Тогава Конституционният със само с един глас плюс направи тълкуване в закона за помилванията, с което даде право на президента да разшири списъка на лицата, които биха могли да бъдат подложени на помилване. Последваха остри протести и нощни бдения пред сградата на Конституционния съд от страна на опозицията, защото в това тълкуване видяха възможност президентът да раздава правосъдие наляво и надясно с риск да злоупотреби с правото си. Тогава тъкмо Никола Груевски се хвърли да защитава Иванов като каза, че човекът от резиденцията на Водно има достатъчно здрави морални устои, за да злоупотребява с новите си възможности да помилва. А сега, както разбираме от разочароващото изявление на Йоханес Хан, тогава Иванов е обещал пред него, че ще спазва стриктно правилата на играта и че няма да се подава на изкушението да помилва хора, които нямат право на това. И само два месеца след това моралните задължения паднаха пред политическата целесъобразност. Хоп, пакет от 56 помилвани лица, сред които на челно място Никола Груевски и обкръжението му.

Но има и едно предположение, макар че е твърде плахо. То е свързано с преценката за загуба и печалба, която ръководството на управляващата партия ще трябва да направи. В смисъл дали оставането на поста на държавен глава на Георге Иванов ще носи повече публични политически загуби на партията, или все още може да трупа някаква печалба. Въпрос на анализ, както се казва. Видимата сметка показва, че поне в близко бъдеще Иванов може да бъде още полезен за Груевски и компания, но знае ли човек.


;

Е, очевидно е, че конституционната процедура по искането за отзоваване на президента ще бъде спазена. Искането на СДСМ и ДСИ бе внесено в парламента, той отново се събра, избра ад-хок комисия, която да го разгледа, много е вероятно да бъде подложено на гласуване в парламентарна зала и там каквото стане - това е. Ако мине, отива в Конституционния съд. А там магистратите с последните си две гласувания за отмяна на изборите и за повторно събиране на парламента показаха, че искат да се дистанцират от онова решение, с което дадоха в ръцете на президента повече права за помилвания. И че са се вслушали в гласа на площадите и улиците. Ако не мине - Иванов щрака с пръсти и продължава, според прогнозата на Стоян Андов. Впрочем, някои анализатори вече предупредиха протестиращите и опозицията да внимават да не ги вкарат в схемата на ВМРО-ДПМНЕ, според която решение и на най-страничния проблем трябва да се търси в институциите на властта. Колегата Тодор Пендаров преди десет дена го написа - ако опозицията влезе в институциите в търсене на решение на кризата, много лесно може да се изгуби във времето и пространството. Каквото и да означава това. Може би защото все още управляващата партия държи лостовете там - явни и тайни.

На всичко отгоре Иванов взе, че отмени помилването на 22 от 56-те. Което пък даде основания за нови комбинации и анализи. Но за това, следващият път.

Във всеки случай, ще видим. Но е факт, че ако не с друго, Георге Иванов ще остане в историята като първият македонски президент с импийчмънт срещу себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев почете жертвите на тоталитаризма в Белене
Плевнелиев почете жертвите на тоталитаризма в Белене
Избраха царица на розата в Карлово
Избраха царица на розата в Карлово