НОВИНИ

"Иновации и младеж" ще бъде новият ресор на българския еврокомисар Мария Габриел

"Иновации и младеж" ще бъде ресорът на българския еврокомисар Мария Габриел в следващия мандат на Европейската комисия. Тя ще отговаря и за образованието, спорта и културата. Днес Урсула фон дер Лайен представи ресорите и структурата на новата Европейска комисия.

bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 10.09.2019
Чете се за: 02:00 мин.
По света

Мария Габриел е изключително доволна от ресора, който получава. Това е един много пространен ресор - "Иновации и младеж". В него е една от най-успешните програми на Европейския съюз - програмата "Еразъм", която е една от малкото програми, които в следващия финансов период ще получат повече финансиране.

Мария Габриел е доволна, защото този ресор се свързва по някакъв начин и с предишния ѝ - дигиталното общество и дигиталната икономика. Част от предишния ѝ ресор беше медийното образование. Урсула фон дер Лайен разчита на това Мария Габриел да вкара дигитализацията в европейското образование.

Мария Габриел - български еврокомисар: Поздравления най-напред за смелостта, която имаше президентката Урсула фон дер Лаейн, най-после да бъдат обединени под една шапка елементи на т.нар. "златен триъгълник" - наука, бизнес и образование. Много голяма и смела амбиция, високо в дневния ред на Европейския съюз да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в сектор "Цифровизация". Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко, свързано с киберсигурността, се финансира от програмата "Хоризонт 2020". Нейният наследник ще бъде "Хоризонт Европа" и тя ще бъде под мое ръководство.
;

Урсула фон дер Лайен каза много добри думи за българския еврокомисар Мария Габриел. Каза, че е много доволна, че именно тя поема този ресор.

Урсула фон дер Лайен - новоизбран председател на Европейската комисия: Мария Габриел е свършила изключителна работа в дигиталния ресор на тази Комисия и затова мисля, че тя е перфектният човек, който да бъде преместен в по-големия ресор "Изследвания и Иновации". "Изследвания и Иновации" е базата за успешен икономически сектор. Мария получи огромния ресор "Образование, младеж и спорт". С други думи, при нея е цялата програма "Еразъм". Това е и най-успешната европейска програма, която имаме. Мария Габриел е целеустремен и можещ човек, затова ще се справи с тази огромна отговорност.

Успех за Мария Габриел, но и за България. Така председателят на парламента Цвета Караянчева определи ресора, който Мария Габриел получи. Днес тя е на посещение в Европейския парламент.

Цвета Караянчена председател на НС: Един много важен ресор, много голям и това е отношение към България и към госпожа Габриел персонално, защото тези два ресора са били разделени и сега вече е мегаресор с две генерални дирекции, изключително голям бюджет. В крайна сметка иновациите, това са бъдещето, иновациите, образованието, младите хора, то е едно продължение на нейния ресор и аз съм убедена, че тя ще се справи. Да ѝ пожелаем успех.

Мария Габриел ще работи в новата европейска комисия най-тясно с един от първите заместник-председатели - датчанката Маргрете Вестагер, която ще отговоря за целия дигитален ресор. Тя е една от тримата заместник-председатели в Еврокомисията. Другите двама са холандецът Франс Тимерманс, който ще отговоря за всички въпроси, свързани с климата, и латвиецът Валдис Домбровскис, който продължава с всички въпроси, свързани с еврото и с икономиката.

Европейската комисия ще има още петима заместник-председатели. Урсула фон дер Лайен се е опитала да постигне географски, политически и полов баланс между тях. Тя се надява в първата половина на мандата си всички еврокомисарите да посетят всички държави-членки, не само в столиците, но и в регионите. По този начин тя се опитва Европейската комисия да бъде по-близо до хората.

;

Еврокомисарите все още не са сигурни. Тяхното изслушване в Европейския парламент предстои от 30 септември в ресорните комисии до 8 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марш за законност в подкрепа на Иван Гешев се провежда в София
"Марш за законност" в подкрепа на Иван Гешев се провежда в София
Биков: Работата на службите е да пазят националния интерес
Биков: Работата на службите е да пазят националния интерес