НОВИНИ

Иракската армия е поела контрола върху редица обекти в провинция Киркук

Иракските правителствени сили продължиха тази нощ настъплението си в провинция Киркук и заявиха, че са отвоювали пътища и инфраструктурни обекти от кюрдските отряди пешмерга, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:15, 16.10.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
иракската армия поела контрола редица обекти провинция киркук

Според комюнике на командващите по време на "операцията за възстановяване на стабилността" в провинцията, която си оспорват централното правителство и автономен Кюрдистан, силите на Багдад са поели контрола над местни мостове и магистрали, както и над индустриалната зона югозападно от град Киркук. Сред отвоюваните обекти военните сочат още разработвано газово находище, полицейски участък, електроцентрала и рафинерия край нея.

Иракските сили продължават да напредват в провинцията, уверява командването на операцията, целяща Багдад да си върне петролните находища, държани в момента от кюрдите.

По данни на армейската пресслужба, цитирана от телевизия "Скай нюз - Арабия", военните са блокирали няколко от магистралите, водещи към град Киркук, посочва ТАСС.

Тази нощ бе съобщено, че премиерът на Ирак Хайдер ал Абади е издал заповед на въоръжените сили да възстановят сигурността в Киркук в сътрудничество с местните жители и пешмергите. По-рано той бе заявил, че контролът върху спорните територии между основната част от страната и Иракски Кюрдистан ще се осъществява съвместно от федерални и местни сили под ръководството на Багдад, напомня агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С кого ще търси коалиция Курц и ще стане ли най-младият премиер в Европа?
С кого ще търси коалиция Курц и ще стане ли най-младият премиер в Европа?
Възрастни хора са били бити от нападатели
Възрастни хора са били бити от нападатели