НОВИНИ

​Ислямска военна коалиция за борба срещу тероризма

Ислямска военна коалиция за борба с тероризма беше създадена в Саудитска Арабия. В обединението участват 34 държави, а оперативният команден център ще е в Рияд.

bnt avatar logo
от БНТ
07:15, 15.12.2015
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Някои от страните, които влизат в състава на новата коалиция са Йордания, Египет, Турция, Катар и Пакистан. Съединените щати също оглавяват коалиция от 65 страни, които са участват в бомбардировки срещу „Ислямска държава“ в Ирак и Сирия, но коалицията действа без съгласието на местните власти. Около 90 на сто от въздушните удари се извършват Военновъздушните сили на Вашингтон. Освен това няма координация с Русия, която също нанася удари срещу терористите в Сирия.

Новият съюз възнамерява да се бори с терористите в Ирак, Сирия, Либия, Египет и Афганистан. Саудитският министър на отбраната Салман Ал Сауд заяви, че ислямската коалиция ще координира своите действия с други държави, международни организации и институции. Създаването на военния съюз е резултат от срещата на представители на сирийските политически и военизирани групи, които се противопоставят на Башар Асад преди седмица в Рияд. Целта на форума беше търсене на решение на сирийския конфликт.


;

Разследване на британския "Файненшъл таймс" показа, че приходите на терористичната групировка „Ислямска държава“ от събиране на наложения от тях данък "закат" в окупираните територии на Ирак и Сирия са сравними с печалбата им от търговията с петрол. За миналата година тази сума достига размер от 450 милиона долара. Налогът, за който съобщават британските журналисти, е доста подобен на ДДС и се събира от въоръжени бойци на групировката спрямо продажбите на дребно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за 14 митничари от Капитан Андреево
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за 14 митничари от "Капитан Андреево"
Брюксел поднови преговорите за еврочленство с Турция и Сърбия
Брюксел поднови преговорите за еврочленство с Турция и Сърбия