НОВИНИ

Тристранният съвет обсъди отпуските и парите за майчинство

Предложението за по-дълъг платен годишен отпуск с 5 дни беше отхвърлено днес от Тристранния съвет. Държава, синдикати и бизнес не приеха и предложението на левицата парите за втората година от майчинството да се изравнят с минималната работна заплата. Мотивите за тези решения - в репортажа на Зоя Велинова.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:31, 14.12.2015
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Увеличаването на платения годишен отпуск с пет дни от догодина, веднага ще доведе до намаляване на брутния вътрешен продукт - възразиха днес от бизнеса.От Стопанската камара заявиха, че ако предложението на депутата Георги Кадиев бъде приета, различните отрасли у нас ще загубят над 2 милиарда лева.

Според социалният министър Ивайло Калфин - въпрос на браншово споразумение е въвеждането на допълнителен платен отпуск. В доста сфери това вече е направено.А на мотивите на вносителя, че допълнителна почивка е необходима на българина заради натрупания стрес и многото болести, причинени от него, министър Калфин заяви.

Ивайло Калфин - вицепремиер и министър на труда и социалната политика: НС изрази становище, че не подкрепя това предложение по различни причини .Не защото не е важна тема стреса на работното място, но има редица други въпроси, които би трябвало да бъдат обсъдени за да се види по какъв начин може да се борим със стреса на работното място.

Тристранката отхвърли и предложението на левицата парите за втората година от майчинството да се изравнят с минималната работна заплата. С това очакванията на майките у нас обезщетението за гледане на дете да нарасне от 340 на 420 лева - няма да се случат. Министър Калфин обясни ,че политиката за насърчаване на родителството трябва да бъде цялостно обсъдена и обвързана с демографската стратегия, която скоро ще бъде внесена в парламента.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Майчинството е осигурителен случай. То не е нещо да го хванеш и да му хвърлиш определена величина.Следователно връзката между нивата на заплащане и размера на майчинството е пряка и тя с лекота може да бъде въведена при наличие на желание от страна на управляващите.

От КТ Подкрепа не приемат аргумента, че ако майчинските бъдат приравнени с минималната работна заплата, то ще трябва и други плащания да бъдат обвързани с нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК ще предложи схема за разселване на сирийски бежанци от Турция в  ЕС​
ЕК ще предложи схема за разселване на сирийски бежанци от Турция в ЕС​
Движение България на гражданите остава във властта
Движение "България на гражданите" остава във властта