НОВИНИ

Историята на Ромео и Жулиета от Афганистан

Една шокираща и абсурдна за Западния свят история за двама влюбени в Афганистан, които си позволяват да нарушат неписан кодекс на честта, който се упражнява от години във фамилията. Разказът описва действителен случай, автор на книгата е Род Нордланд - разследващ журналист и дългогодишен кореспондент на вестник "Ню Йорк Таймс", включително и от Афганистан. Статиите му във вестника през 2014-2015 г. превръщат влюбените Закия и Али в медийни звезди. В интернет тръгват форуми в тяхна защита. Защита от какво - вижте "Влюбените Ромео и Жулиета от Афганистан".

bnt avatar logo
от БНТ
12:31, 15.05.2016
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Класическият сюжет за Ромео и Жулиета и техните враждуващи фамилии. Род Нордланд избира модела, за да поведе документалния си разказ за брак по любов в Афганистан. Събиране на двама млади пред закона, по нашите разбирания, но против закона на старейшините в далечно афганско село, против волята на бащата на момичето, против традиционната култура женихът да бъде избран и одобрен от мъжете във фамилията.

Оля Ал-Ахмед, арабист, журналист от в. "Стандарт"
Историята на 18 г. Закия и нейният любим Али се предава по един изключителен начин, който действително влиза много силно в чувствата на читателя, защото те за Близкия изток и за света, който ги заобикаля в Афганистан са престъпници от тежка категория.

Престъплението се наказва по неписаните закони на честта - с убийство. Трябва да го извърши бащата или братята на момичето, защото с действията си тя е прекрачила установения ред и е пропаднала жена. Затова двамата влюбени бягат и се крият. Живи са - засега.

Някой ще си помисли, четейки романа, че това са измислици. Не, това е абсолютната истина, това е една обективност, 6,14 това е съществуващата реалност, че в Афганистан над 58 % от жените се женят насила, често това са много неравни бракове между 18 г. девойки и 70 годишни старци.

В книгата на Нордланд локалният нравствен кодекс се преплита със законите на Шериата. Към постулатите се прибавя мрачната статистика. Всяка година 5000 млади жени стават жертви на т. нар. "убийства на честта". И причината извън религията и традицията е неграмотността.

Трилърът за влюбените от Афганистан продължава да е с отворен край. Въпреки налетите пари от Запада за развитие на гражданските права. Жената защитила Закия е принудена на избяга в Африка, независимо, че е ръководител на дирекция в Министерството по проблемите на жените в Афганистан. Тогавашният президент Хамид Карзай сваля обвинението срещу двамата влюбени. Но табуто остава - никой не може да посяга върху неравенството между мъжа и жената.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриване на летния туристически сезон
Откриване на летния туристически сезон
Спря строителството в курортите край Варна
Спря строителството в курортите край Варна