НОВИНИ

Италианският премиер пристигна в Техеран на двудневно посещение

Италианският премиер Матео Ренци пристигна на двудневно посещение в Техеран. Това е първата визита на европейски лидер от този ранг в Иран след отмяната на санкциите, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:06, 12.04.2016
Чете се за: 00:27 мин.
По света
италианският премиер пристигна техеран двудневно посещение

Ренци е придружаван от 250 бизнесмени и политици, отбелязва иранската агенция Ирна. Той ще се срещне с редица ирански представители, включително с президента Хасан Рохани.

Рохани бе на посещение в Италия през януари. Това бе първата му визита в държава от ЕС след ядреното споразумение от юли 2015 година между Иран и великите сили по ядрената програма на страната, което доведе до отмяна на международните санкции срещу Техеран. След това Рохани посети Париж.

Преди налагането на санкциите Италия бе най-големият икономически и търговски партньор на Иран в Европа. Търговията между двете страни достигаше 7 милиарда евро годишно, но спадна до 1,6 милиарда евро. В края на януари Иран и Италия подписаха в Рим търговски договори на стойност 17 милиарда евро, предимно в петролния сектор, строителството на кораби и транспорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пристигнаха първите данни от българската апаратура на борда на Протон - М
Пристигнаха първите данни от българската апаратура на борда на "Протон - М"
Прокурори посетиха офиса на адвокатска кантора Мосак Фонсека в Панама
Прокурори посетиха офиса на адвокатска кантора "Мосак Фонсека" в Панама