НОВИНИ

Избори и национален референдум не могат да са в един и същи ден

Да не се допуска произвеждането на избори и национален референдум в един и същи ден, реши парламентът окончателно. Предложението за поправката в Изборния кодекс бе на БСП. Залата прие и друг текст на левицата и сходния на него на ДПС - да няма т.нар район "чужбина".

bnt avatar logo
от БТА
14:30, 21.04.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
избори национален референдум един същи ден

Мартин Димитров от Реформаторския блок не се съгласи с разделянето на допитването и вота, защото държавата ще трябва ди влага два пъти ресурс. Скритата обаче, според него, цел била на референдум и на избори да има ниско участие, те да бъдат компрометирани. Текстът да бъде отхвърлен на всяка цена, настоя той.
Социалистът Янаки Стоилов обори твърдението, че се цели по-малка активност с приетото по-рано задължително гласуване, защото, по думите му, всички ще бъдат натирени да гласуват. Съчетаването на допитване с някакъв вид вот в някои случаи е рисковано начинание, тъй като може да се измести темата в едната посока за сметка на другата, са мотивите на депутата.
Казвате защо трябва да му е лесно на избирателя, като може да му е трудно, и това е вашата представа за изборна демокрация - думите са на Йордан Цонев от ДПС към противниците на идеята.
Защо гласуването да е задължително, когато нас ни избират, а когато решават въпроси без нас - да не е, попита в обяснение на отрицателен вот и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той се усъмни, че някой има отговор.
Пленарната зала отхвърли предложението на вносителите за създаване на район "чужбина" и се приеха сходните текстове на БСП и на ДПС идеята да отпадне.
Защо не дадем възможност на нашите сънародници в чужбина да имат техни народни представители, избрани от тях, противопостави се на решението Мартин Димитров. Защо ДПС се изплаши от район "чужбина", след като на миналите парламентарни избори бяха първа политическа сила именно зад граница, присъедини се и колегата му Настимир Ананиев.
След продължителни спорове бе отхвърлен текст на Илия Илиев, Митхат Метин и Александър Методиев - ДПС, при представено искане, придружено с ЕГН и подписи на повече от 400 български граждани с избирателни права пред кмета на съответната община за създаване на нова секция или преместване на съществуваща в съответствие с постоянната им адресна регистрация, кметът да е длъжен да се съобрази.
Реформатори и Патриоти определиха идеята като вид контролиран вот. Когато държиш дебитните карти за социални помощи, няма как това да не е контролиран вот, подчерта Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Емил Димитров добави, че у нас има 12 500 секции. Всеки един може да иска магазинът, в който пазарува, да му е на първия етаж, но това не може да е така, обясни депутатът. Затова, според него, няма нужда от създаване на нови правила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изслушаха кандидатите за членове на СЕМ
Изслушаха кандидатите за членове на СЕМ
​Карл Лагерфелд се пенсионира
​Карл Лагерфелд се пенсионира