НОВИНИ

Напрежение около решението на Тръмп за Ерусалим

В разгара на кризата около Ерусалим, израелският премиер Бенямин Нетаняху е на посещение в Европа. Протестите срещу решението на Доналд Тръмп за свещения град не стихват. Арабската лига ще поиска от ООН да осъди действията на Белия дом.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:17, 10.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Френският президент Еманюел Макрон стана първият държавен глава, който приема израелския премиер Нетаняху в разгара на кризата около Ерусалим. Работният обяд в Елисейския дворец е планиран преди седмици. Макрон призова Нетаняху към смели жестове към палестниците, за да се излезе от задънената улица. Израелският премиер потвърди позицията си.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: "Париж е столица на Франция, Ерусалим е столица на Израел.Мирът може да бележи прогрес, ако палестинците признаят реалността,че Ерусалим е столица на Израел".

В същото време Нетаняху е съобщил, че под повърхността се осъществяват контакти между страната му и други държави от региона, с които Израел няма официални отношения.

ШВЕЦИЯ

Шведската полиция арестува трима души за опит за палеж на синагога в Гьотеборг, но властите не уточняват дали това е свързано с напрежението в Близкия изток.

ЛИВАН

Бурни протести имаше край американското посолство в Ливан,където живеят стотици хиляди палестинци.Силите на реда използваха водни струи и сълзотворне газ.

ЕГИПЕТ

На срещата си в Кайро , Арабската лига реши да поиска Съветът за сигурност на ООН да осъди американското решение за Ерусалим. Вашингтон се самоизолира като посредник в близкоизточния мирен процес, се казва още в резолюцията подкрепена и от съюзници на Белия дом като Саудитска Арабия и Йордания.

Айман Сафади, външен министър на Йордания: " В следващите дни ще има много постъпки в Съвета за сигурност и в страните, които вземат решенията.Договорихме се също да се срещнем отново следващия месец, за да оценим ситуацията и да решим какви стъпки да предприемем, включително и арабска среща на върха в Йордания".

ТУРЦИЯ

Протестен митинг срещу решението на Тръмп за Ерусалим се проведе и в Истанбул.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краят на Халифата в Ирак и Сирия
Краят на "Халифата" в Ирак и Сирия
Фирмата, която повреди ограждения на велоалея на бул.Дондуков, ще бъде глобена
Фирмата, която повреди ограждения на велоалея на бул."Дондуков", ще бъде глобена