НОВИНИ

Как влияят енергийните напитки на детския организъм?

Децата са с 4 пъти по-ниска поносимост към кофеина от възрастните, затова те могат да пият само по едно кенче енергийна напитка на ден. Това каза пред БНТ експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 08.10.2018
11056
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Липсва дефиниция за енергийни напитки. Има предложение да се наричат функционани напитки със стимулиращ ефект, това са напитки за възстановяване след умствено и физическо изтощение. Те са с висок интензитет на стимулация и оттук стават с висок риск. Това каза пред БНТ експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова.

Тя открои, че енергйините напитки съдържат кофеин, има и безкофеинови, тогава има теобромин.

Проф. Донка Байкова: Но имат таорин, глюкоронолактон, малтодекстрин, съдържат екстракти от растения - женшен, гуарана, от 10 до 15% захар имат. Всичко това прави влиянието на тонизиращите субстанции върху детския мозък и мускулатура доста рисково.

Байкова коментира, че през 2010 г. органът за безопасност на храните, ситуиран за Европа в Италия, посочва тауринът и глюкоронолактона за особено опасни субстанции за мозъка и бъбреците. Те се приемат често и с алкохол и настъпват рискови нежелани реакции за децата.

Психологът Младен Владимиров пък заяви, че държавата трябва да се наложи с една регулация на това, което се продава около училищата.

Според него много рискува група са геймърите, които цяла нощ не са спали и започват деня си с енергийни напитки. Той открои, че сънят е незаменим.

Вижте цялата дискусия във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Не бива да се прибързва с избора на нов главен секретар на МВР
Валери Симеонов: Не бива да се прибързва с избора на нов главен секретар на МВР
Д-р Ангел Кунчев: 108 са регистрираните случаи на заразени с Хепатит А в София
Д-р Ангел Кунчев: 108 са регистрираните случаи на заразени с Хепатит А в София