НОВИНИ

Български пенсионери в Гърция не получават пълния размер на социални добавки

Българи, които взимат пенсия в Гърция, не получават пълния размер на социалните добавки, които им се полагат. За това алармираха те аташето ни в Атина. Нашите сънародници имаха възможност да разговарят с представители на Министерството на труда и социалната политика и НОИ в Солун. Те ги консултираха за начините за получаване на пенсия в чуждата страна и социалните придобивки, от които могат да се възползват.

bnt avatar logo
от Миглена Медарова
20:18, 07.10.2018
18619
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Мария Николова от 19 години живее в Гърция. Тя е пенсионер от 2009 г. Получава 75 евро пенсия в Гърция и 180 лв. от България. Има да получава близо 11 000 евро помощи.

Мария Николова, пенсионер: Казват, вашите учители получават 150 лв., това са 75 евро, вие какви пари искате. Ние казваме ама това са помощи от ЕС, вие трябва да ни ги давате тук, за да живеем. Ние не можем да живеем с тази пенсия, а когато взимаш пенсия не можеш да работиш тук.

От посолството ни в Атина казват, че се водят разговори с гръцкото социално министерство и повечето от нашите сънародници вече са получили добавките си в пълен размер.

Димитър Божилов, аташе в Солун: Има много наши граждани, които са получили такива добавки. Проблемът е в обработката на документи и е по-скоро технически. Няма и нотка съмнение, че гръцките власти ограничават изплащането на суми за български граждани.

Проблем имат и българите, работили в Гърция, които искат да получават пенсиите си у нас - заради различия в условията за пенсиониране.

Димитър Божилов, аташе: В България възрастта за пенсиониране е малко по-ниска от гръцката. Българските граждани следва да получат потвърждение на стажа си от Гърция за времето, в което са полагали труд и са били осигурявани за пенсия в Гърция. Тук се получават забавяния, по които работи.

Следващия месец, експерти от НОИ и социалното министерство ще се срещнат с наши сънародници в Кипър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа национална конференция на свободните адвокати в България
Първа национална конференция на свободните адвокати в България
Жестокото убийство на водеща от Русе във фокуса на Националното съвещание на МВР
Жестокото убийство на водеща от Русе във фокуса на Националното съвещание на МВР