НОВИНИ

Какво предвижда проектът на Туск и Камерън за промени в ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изпрати на европейските лидери чернова на споразумението с Великобритания за оставане на страната в Европейския съюз. До документа се стигна след интензивни преговори и той донякъде изпълнява британските искания в три области. Компромисът по най-спорната тема - за социалните плащания на европейски мигранти - още не е постигнат.

Владислав Велев
от Владислав Велев
20:13, 02.02.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

На съвета в края на месеца лидерите трябва да кажат на какви промени са съгласни, за да стане Европейският съюз по-привлекателен за британските гласоподаватели. Очаква се през юни в страната да има референдум за излизането или за оставането в съюза.

Лондон поиска промени в четири области - икономическо управление, конкурентноспособност, суверенитет, социални плащания и свободно движение.

;

Доналд Туск предлага компромис по първите три теми, като се предвижда най-общо да бъдат изпълени донякъде исканията на Камерън за повече независимост при вземането на решения и за възможност за неизпълнение на европейски директиви. Проблемът е в четвъртата област. Камерън поиска тотална забрана на определен вид социални плащания за всички европейски мигранти за първите четири години от пристигането им. Туск предлага тази т.нар. "аварийна спирачка" да влиза в сила едва след одобрението на останалите държави от съюза и припомня, че не може да се допуска дискриминация и да се ограничава правото на придвижване. Така Камерън получава това, което искаше, но не е ясно колко лесно ще се задейства този механизъм и колко време ще важи. Освен това от тази спирачка ще може да се възползва която и да е европейска страна.

Пред работници в град Чипнъм британският премиер обяви, че е доволен от постигнатото, въпреки че има още работа.

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: "Няма да твърдя - дори след тези промени, които са важни, няма да твърдя, че ЕС вече е идеална организация. Няма да е така. Все още има нужда от реформи, нужно е Великобритания да е в Съюза, за да прокарва тези реформи".

В петък Камерън ще посети Дания и Полша като част от новата му офанзива да убеди европейските лидери да приемат предложенията му за реформи в Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново се срутиха скали в Провадия
Отново се срутиха скали в Провадия
Две семейства останаха без дом след пожар
Две семейства останаха без дом след пожар