НОВИНИ

Карлес Пучдемон заяви, че е законният премиер на Каталуния

Карлес Пучдемон заяви, че е законният премиер на Каталуния, но призова за забавяне на създаването на каталунска република. Отхвърли слуховете, че ще иска политическо убежище в Белгия и поиска гаранции за справедлив процес в Испания. Всичко това напусналия кабинета си в Барселона лидер каза на пресконференция в Брюксел. Подробности за изявлението му коментира кореспондентът ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:14, 31.10.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света
Карлес Пучдемон, уволнен премиер на Каталуния: При какво условие бих се върнал в Каталуния? Тук търсим гаранция, каквато нямаме в този момент в Каталуния и Испания. Те не искат правосъдие, а отмъщение. Ние не искаме да избягаме от отговорностите си във връзка със закона. Искаме да имаме юридически гаранции в европейски контекст. Защото сме европейски граждани. Реших да дойда не в Белгия, а в Брюксел. Това е важна разлика. Защото за нас Брюксел е столицата на Европа. Настоявам, че това е европейски въпрос.

Енрике Хирон, испанец, живеещ в Белгия: За мен той е страхливец, защото когато беше заобиколен от свои хора и се чувстваше сигурен, стоеше в Каталуния, държеше речи и поставяше искания. Сега, когато законът тръгва след него, бяга, за да не носи последствията.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 20 ноември пускат движението по булевардите Тодор Каблешков и Дондуков
До 20 ноември пускат движението по булевардите "Тодор Каблешков" и "Дондуков"
Липсват данни за маршрута на преобърналия се автобус на АМ Тракия
Липсват данни за маршрута на преобърналия се автобус на АМ "Тракия"