САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Судитската прокуратура поиска пет смъртни присъди за убийството на Хашоги

Саудитската прокуратура поиска смъртни присъди за петима от общо 11 заподозрени за убийството на журналиста Джамал Хашоги през октомври в консулството на Рияд в Истанбул. Престолонаследникът Мохамед бин Салман не е замесен, заключи обвинението. Турция оцени обясненията като незадоволителни. Саудитската страна е против международно разследване и политизиране на случая.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:38, 15.11.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Джамал Хашоги е бил убит след като „преговорите“ за завръщането му в кралството от самоналожено изгнание в Съединените щати са се провалили. Фаталната заповед дошла от ръководителя на екипа, който осъзнал, че не може да изпълни задачата си. Отрядът е бил изпратен от заместник-шефа на саудитското разузнаване генерал Ахмед ал Асири, но престолонаследникът не е знаел за операцията, обяви прокуратурата.

Шаалан ал Шаалан - прокурор: Престъплението е извършено след схватка, чрез прилагане на смъртоносна инжекция. Тялото е било разчленено от извършителите и изнесено от сградата.
;

Тленните останки са били предадени на "местен сътрудник" и още се издирват. Турция подчерта предумишления характер на убийството и призова за разкриване на поръчителите.

Мевлют Чавушоглу - министър на външните работи на Турция: Предварително са изпратени хора и съответно оборудване. Планирано е този човек да бъде убит и разчленен.

Президентът Ердоган заяви, че заповедта е дошла от най-високо място, но едва ли от самия крал Салман. Случаят предизвика глобално възмущение, изправи Рияд пред риск от санкции и хвърли сянка върху личността на влиятелния престолонаследник принц Мохамед.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Френски съд ще решава за екстрадицията на Баневи в сряда
Френски съд ще решава за екстрадицията на Баневи в сряда
Пожарите в Калифорния: Десетки жертви и над 130 изчезнали
Пожарите в Калифорния: Десетки жертви и над 130 изчезнали