НОВИНИ

Хиляди протестираха в Скопие срещу употреба на албанския език в Македония

Хиляди хора протестираха в Скопие срещу споразумение, което би осигурило по-широка употреба на албанския език в Македония. Участниците се заканиха, че ще блокират евентуална коалиция между социалдемократите и етническите албанци.

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 28.02.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

"Преминахте червената линия, но няма да позволим да прегазите червено-жълтата - цветовете на македонското знаме", скандираха протестиращите. Ораторите призоваха демонстрантите да не носят партийни, а само държавни знамена. Шествието започна от сградата на правителството и продължи до парламента.

Протестиращите предупредиха за още готвени демонстрации през следващите дни.

Преди дни лидерът на социалдемократите Зоран Заев заяви, че може да състави правителство с подкрепата на партиите на етническите албанци в парламента. Албанските партии, обаче, поставиха като условие приемането на закон за по-широка употреба на албанския език в Македония.

На парламентарните избори през декември ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове, но не успя да състави правителство. Президентът Георге Иванов обяви, че ще връчи мандат на партията, която успее да събере 61 подписа на депутати. Вчера лидерът на социалдемократите Зоран Заев предаде на президента 67 подписа. От ВМРО-ДПМНЕ обвиняват социалдемократите, че предават националните интереси на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спейс Екс ще организира полет на двама души до Луната
"Спейс Екс" ще организира полет на двама души до Луната
Паника в бежански лагер на остров Лесбос заради палеж
Паника в бежански лагер на остров Лесбос заради палеж