НОВИНИ

Хърватски учебник учи децата, че сърбите са "терористи"

Сръбското външно министерство направи оценката, че три учебни пособия по история в Хърватия, в които се величае ролята на усташите и се отричат престъпленията срещу сърбите, представляват ревизия на историята и отричане на престъпления, което изисква реакция от сръбското правителство, съобщава белградският вестник "Блиц".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:10, 07.02.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
хърватски учебник учи децата сърбите терористи

От сръбското ресорно министерство напомнят, че хърватското министерство на науката, образованието и спорта и издателство "Школска книга" в Загреб са одобрили издаването на трите спорни пособия.

Според специалисти, потърсени от сръбското външно министерство за мнение за пособието "Отечествена война", в което за сърбите пише, че са агресори, терористи и екстремисти, учебникът има силен индоктриниращ смисъл, че е шовинистичен и в никакъв случай не може да допринесе за истинско помирение между хърватския и сръбския народ.

Историкът Чедомир Антич казва, че в пособието отново научно необосновано се прокарва идеята за велика Сърбия, че Сърбия е представена като нацистка Германия и се прокрадва идеята, че Сърбия е искала да създаде великосръбска, етнически чиста държава.

Зоран Йевтович от Философския факултет в Ниш посочва, че в книгата Сърбия е обявена за исторически отговорна за разпадането на Югославия, а сръбският народ - за собственото си напускане на Хърватия, като се премълчават страданията на сърбите и унищожаването на тяхното имущество.

Вината се хвърля само върху сръбската страна, а на хърватската се развива концепцията за нация-жертва, сочат сръбските експерти, пише вестникът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция под натиск да отвори границата си за бежанците от Сирия
Турция под натиск да отвори границата си за бежанците от Сирия
Франция ограничи кръводаряването заради вируса Зика
Франция ограничи кръводаряването заради вируса Зика